Vuurvreters contra ijsmannen

X-Men: The Last Stand. Regie: Brett Rattner. Met: Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Patrick Stewart, Famke Janssen, Anna Paquin. In: 105 bioscopen.

Voor wie er echt niet genoeg van kan krijgen eerst maar even het goede nieuws. Het derde deel in de stripfilmserie X-Men mag dan The Last Stand als titel hebben meegekregen, een korte toegift na afloop van de eindeloze eindtitels houdt alle opties voor een vierde aflevering open. Of dat echt goed nieuws is hangt voornamelijk af van in hoeverre je na de enorme special effects-storm die regisseur Brett Ratner over je heen heeft doen blazen nog overeind staat. Hij is de echte X-Man van The Last Stand: worstelend met krachten die te groot voor hem zijn.

Waar ging en gaat het allemaal ook weer over? De X-Men zijn mutanten met bovenmenselijke krachten, outcasts en redders van de mensheid tegelijkertijd. Ze hebben het al moeilijk genoeg zich in de wereld van normaliteit te handhaven, maar zijn ook onderling verdeeld. Professor Xavier (Patrick Stewart) en de zijnen moeten voortdurend de strijd aan met Magneto (Ian McKellen) en zijn bent die het liefste de mensheid aan zich onderwerpen. Dat resulteert in gevechten tussen telepaten, wolfmannen, ijsmannen, gedaanteverwisselaars, telekineten, vuurvreters en staalmannen, waarin de echte sterren de mensen van de special effects-afdeling zijn. Grote klassieke thema’s als de angst voor de ander, het bewaren van je individualiteit en de vraag of je talenten een zegen of een vloek zijn, worden aangevuld met de semi-hedendaagse vraag of je je moet assimileren om te overleven.

De gebeurtenissen, die zelfs leiden tot het verplaatsen van de Golden Gate Bridge in San Francisco en de wederopstanding van een gesneuvelde mutant, worden in gang gezet als een ‘medicijn’ wordt gevonden voor de mysterieuze mutaties die mensen veranderen in engelen, bontblauwe beesten of luipaarden. Maar om die filosofische of maatschappelijke motieven van de X-Men-serie lijkt het regisseur Ratner, anders dan serie-initiator Bryan Singer (die later deze zomer Superman tot leven wekt) niet echt te doen.

    • Dana Linssen