Voer voor vinylfetisjisten

Laserbehandeling voor de lp

De meeste muziekliefhebbers hebben geen lp meer in huis. Zelfs cd-verzamelingen worden in dit tijdperk van rippen en downloaden schaars. Maar er is nog een harde kern van vinylfetisjisten die zweert bij de langspeelplaat. Die albums koestert als kostbare kleinoden. Met een speciale platenwasmachine, een peperdure naald en zo’n postmoderne platenspeler die evenveel kost als een leuke middenklasseauto.

Het kan nog erger. Wie écht van zijn platen houdt, koopt een ELP Laser Turntable. Deze Japanse platenspeler speelt vinyl platen af door de groeven met een laser af te tasten. Er loopt dus geen naald over de langspeelplaat die slijtage kan veroorzaken. In plaats daarvan wordt de plaat op een zacht bedje van rubber gelegd, en behoedzaam naar binnen geschoven in een machine die sterke overeenkomsten vertoont met een uit de kluiten gewassen cd-speler. Dankzij de lasertechniek kan de Laser Turntable zelfs gebroken platen afspelen, zolang ze maar niet met plakband of lijm aan elkaar geplakt zijn.

Het moge duidelijk zijn dat de platenspeler, die verkrijgbaar is vanaf 15.000 dollar, niet bedoeld is voor moderne dj’s die hun 12 inch remixes aan gort scratchen op een obligatoire Technics SL1200 draaitafel.

ELP wist afgelopen jaar maar liefst duizend exemplaren van de peperdure platenspeler te verkopen. Wereldwijd, dat wel.

Meer links en digitale gadgets op nrc.nl/hebben