Vmbo’ers niet dom

Laura Jiwa

Zeven leerlingen van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar schrijven een weblog over hun eindexamen. Vandaag: Laura Jiwa over Nederlands.

„Zoals waarschijnlijk algemeen bekend is, ben ik absoluut geen liefhebber van Nederlands. Ik heb in de drie uur van het examen over van alles nagedacht, maar ‘de kwaliteit van het leven als gevolg van technologische innovatie’ stond niet op het lijstje.

Dan krijg je de kans om een examen te maken, een examen dat niemand ooit meer zal vergeten, een examen dat door vele toekomstige generaties nog als oefenmateriaal gebruikt zal worden, en dan krijg je het voor elkaar om ‘de illusies van de kenniseconomie’ onder onze neus te schuiven!

Even iets anders: hoeveel Murmellianen achten zich buitengewoon slim en voelen zich verheven boven alle havo- en vmbo-gangers? Ik werd vandaag opgebeld door een vriendin die momenteel vmbo-examen doet. Haar was verteld dat vmbo’ers „vet dom” zijn. Ik zou iedereen die met mij een discussie wil aangaan wat betreft ‘domme vmbo’ers’ willen vragen dat vooral niet te laten! Ik mag dan een ramp zijn in debatteren en er bovendien geen grote liefhebber van zijn, maar voor dit onderwerp maak ik graag een uitzondering!”

WWW.NRC.NL/EINDEXAMEN