Virtuoos op fusiongebied, Miller is tot veel in staat

CD JAZZ The Essential Marcus Miller: Power Dreyfus Jazz. ***

CD JAZZ

The Essential Marcus Miller: Power Dreyfus Jazz.

Dat de in New York geboren bassist, multi-instrumentalist, producent en labeleigenaar Marcus Miller tot veel in staat is, blijkt weer uit het pas verschenen verzamelalbum Power. Op deze best-off staat een selectie nummers van zijn instrumentale cd’s die hij vanaf 1993 tot vorig jaar heeft gemaakt. De periode daarvóór kenmerkt eigenlijk het hoogtepunt in Millers carrière, want zijn verdiensten als speler in de band van meestertrompettist Miles Davis en latere producer van belangwekkende Davis’ platen als Tutu zijn nooit vergeten. Miller maakte er naam mee en kon erna zijn muzikale ideeën als producer kwijt aan artiesten als David Sanborn, Al Jarreau en Chaka Kahn.

Ondanks deze verdiensten wordt de muziek van Marcus Miller – een mengeling van funk, jazzrock en r&b – tegenwoordig een beetje voor lief genomen. Dat is onterecht. Zijn vloeiende basspel is weliswaar luchtig, maar bevat tal van razendsnel, goedgeplaatste nootjes. Hij is een virtuoos op het soms glad aandoende fusionterrein, die echt sterk getimede stuwende baspatronen weet te produceren. De cd opent met één van zijn bekendste stukken, Panther, van zijn eerste solo-album The Sun Don’t Lie. Rush Over is een sexy nummer met Me’Shell NdegéOcello. Het stuk Boomerang, waarin soulzanger Raphael Saddiq een gloedvolle bijdrage levert, komt van Miller’s Grammy winnende cd M2.

    • Amanda Kuyper