Vergadering Euronext wijst bod Frankfurt af

De aandeelhouders van Euronext voelen niets voor een fusie met het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse. Dat bleek gisteren op de aandeelhoudersvergadering van Euronext in Amsterdam.

Deutsche Börse bracht gisterochtend een bod van 8,6 miljard euro uit op Euronext, de organisatie waar de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon onder vallen. Maandag bood de New York Stock Exchange nog 8 miljard euro.

Het bod van Deutsche Börse, dat net als het bod van New York uit een combinatie van aandelen en contanten bestaat, is weliswaar hoger, maar het bestuur van Euronext sprak gisteren op de aandeelhoudersvergadering zijn voorkeur uit voor New York.

Het door de aandeelhouders afgewezen voorstel om steun uit te spreken voor het bod van Deutsche Börse kwam van de Amerikaanse investeringsmaatschappij TCI, die vindt dat Euronext met de beurs van Frankfurt moet fuseren. Euronext-topman Jean-Francois Theodore had aandeelhouders geadviseerd tegen het voorstel te stemmen, om zo alle opties open te houden.

Zowel Deutsche Börse als de beurs van New York verwacht forse besparingen te kunnen bereiken na een overname van Euronext. De beurswaarde van de drie beursorganisaties (die alledrie zelf ook een beursnotering hebben) wijkt onderling niet sterk af, maar New York is gerekend in omzet en waarde van alle verhandelde aandelen vijf keer zo groot als Euronext en zeven tot tien keer zo groot als Deutsche Börse.

Een combinatie van New York en Euronext levert een transatlantische beurs op die drie- tot viermaal groter is dan de eerstvolgende beurs op de wereldranglijst, die van Tokio.