Verdonk beticht Rutte van fraude

Kandidaat-lijsttrekker voor de VVD Rita Verdonk beschuldigt haar tegenkandidaat Mark Rutte via haar campagneteam van onregelmatigheden bij de verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Het campagneteam van Verdonk heeft een klacht ingediend bij Jan Kees Wiebenga, die door de partij is gevraagd toe te zien op een eerlijk verloop van de verkiezingen.

Het campagneteam van Rutte heeft volgens Verdonks team de ledenbestanden opgevraagd van „ten minste drie afdelingen”. Het reglement voor de ledenraadpleging staat dit niet toe. Bovendien is het opvragen van ledenlijsten volgens Verdonks woordvoerder Ed Sinke in strijd met de Wet op de persoonsregistratie.

Ruttes campagneleider Frits Huffnagel ontkent dat Ruttes campagneteam adresgegevens heeft opgevraagd bij afdelingen. „Wij zijn niet in het bezit van ledenlijsten, wij hebben ze nooit opgevraagd.”

Maar de Haagse afdeling van de VVD bevestigt dat zij twee tot drie weken geleden aan het campagneteam van Rutte de adresgegevens van de 1.600 leden heeft gegeven. Voorzitter Florus Wijsenbeek zegt dat de afdeling daar niets verkeerds in zag. „Het team van Rutte had ze gevraagd, en na beraad besloten we dat dat goed is, als iedere kandidaat ze maar mag hebben.” De adressen zijn uiteindelijk nauwelijks gebruikt voor de campagne, zegt Wijsenbeek. „Al bij het eerste telefoontje kregen wij een protest.”

Dat telefoontje werd gepleegd aan de dochter van Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot, Verdonk-aanhanger. De klacht bij Wiebenga is ingediend door het campagneteam van Verdonk, dat van leden van twee andere afdelingen dezelfde klacht heeft gehoord. Vrijdag moet de Haagse afdeling verantwoording afleggen aan Wiebenga. Wijsenbeek: „Achteraf is het misschien niet slim geweest.”

Het reglement voor de ledenraadpleging schrijft voor dat „door de VVD geen ledenbestanden aan de kandidaten ter beschikking worden gesteld”. Het algemeen secretariaat van de VVD mag wel een door de partij gecontroleerde mailing sturen aan de leden. Dat is gebeurd. Vannacht om vier uur sluit de stemming voor de ledenraadpleging.

    • Guus Valk