‘Veel keizersneden in ziekenhuis gevaarlijk’

De keizersnede wordt in sommige ziekenhuizen in Zuid-Amerika zo vaak toegepast dat het onveilig is voor moeder en kind. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het wereldwijde onderzoek heeft aan het licht gebracht dat in acht Latijns-Amerikaanse landen de kans op ziekte, de dood van de moeder en de dood van de foetus toeneemt als het aantal keizersneden oploopt.

„Ons onderzoek laat zien”, concluderen de onderzoekers, „dat een medische ingreep die goed is voor zieke mensen in noodsituaties meer schade dan goed kan doen wanneer hij wordt toegepast onder een gezonde bevolking.”

De onderzoekers analyseerden de uitkomsten van ruim 97.000 geboorten in Argentinië, Brazilië, Cuba, Ecuador, Mexico, Nicaragua, Paraguay en Peru. Twee privé-klinieken in Mexico deden bijvoorbeeld driekwart van alle bevallingen via een keizersnede, meestal uitgevoerd voordat de weeën begonnen. Zulke geplande ingrepen veroorzaakten ook de meeste ziekte en dood. Gemiddeld was één op de drie geboorten een keizersnede.

In klinieken met veel keizersneden lagen moeders vaker langer dan zeven dagen in het ziekenhuis en kwamen ook de pasgeborenen vaker op de intensive care terecht. De onderzoeksresultaten zijn gisteren gepubliceerd op de website van het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Gynaecologen en verloskundigen respecteren steeds meer de keus van de vrouw. Van de keizersnede wordt gezegd dat die baarmoederverzakking, urine-incontinentie en een onbevredigend seksleven voorkomt. Een geboortekliniek is makkelijker te managen als er overdag geplande keizersneden plaatsvinden en er niet hoeft te worden gewacht tot de weeën vanzelf beginnen, vaak ’s nachts. De ingreep zelf is veiliger geworden door betere verdoving en minder operatiecomplicaties. Beroemde vrouwen laten vaak een keizersnede uitvoeren op een gewenst moment en voordat de weeën beginnen. Door de media-aandacht zijn zij een rolmodel voor anderen.

In Nederland kwamen onlangs voetballer Rafael van der Vaart en zijn vrouw Sylvie Meis op deze manier in het nieuws: zij willen hun in juni verwachte kind vóór het WK-voetbal geboren laten worden ‘als dat medisch verantwoord is’.