Van der Laan wil als lijsttrekker D66 echt gaan veranderen

Amsterdam. Lousewies van der Laan, fractievoorzitter van D66, heeft zich gisteravond in Amsterdam kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van haar partij. In een lange, voor de zaal slecht verstaanbare toespraak hield ze Amsterdamse D66-leden voor dat D66 moet veranderen. ”Niet een beetje, voor de vorm, maar daadwerkelijk.” De tijd dat D66 een elitaire partij was, die haar kiezers vond in een ”niche” is volgens haar voorbij. Van der Laan zei ook dat D66 niet de partij moest zijn van de twijfel. Daarmee onderscheidt ze zich van minister Alexander Pechtold, die zich een paar weken geleden al kandidaat stelde voor het D66-lijsttrekkerschap. Pechtold noemde de twijfel als de kracht van D66. Hij vind ook dat de partij zich niet per se hoeft te vernieuwen. Pechtold zei dat hij de sympathie wil terugwinnen van kiezers die D66 als tweede keus hadden en ”geregeld” op de partij stemden. Van der Laan noemt dat ambitieniveau ”niet passen bij een jonge ideeënpartij als D66”.