Televisie Voorkeur

Wilfried de Jong laat zijn fantasie los op het nieuws. Per auto gaat hij op zoek gaat naar beelden die nog niet te zien waren. Thuis stelt hij een uitzending samen. De Jong Wil, Ned. 3, 23.05-23.35u. Nederland, Rotterdam, 24 oktober 2006 Wilfried de Jong, programmamaker foto: Merlijn Doomernik Doomernik, Merlijn

ACTUALITEITEN

Netwerk. Drie Britse jongens uit het Noord-Engelse plaatsje Tipton zaten twee jaar zonder proces vast op Guantánamo Bay. Hun verhaal is verfilmd door Michael Winterbottom in The Road to Guantánamo. Netwerk ontmoette de ‘Tipton Three’. En een interview met William Marsden, schrijver van het boek Helse Engelen over de Hells Angels. Volgens deze Canadese journalist is de motorbende een criminele organisatie. Ned. 1, 20.30-21.05u.

Nova/Den Haag vandaag. In hoeverre komt de achterban van Rita Verdonk overeen met die van Pim Fortuyn? Ook aandacht voor de omroepplannen van Medy van der Laan. En een reportage over het kopen van een huis zonder makelaar. Ned. 3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Fairy penguins. Een jaar lang werd het leven van twee van de oudste pinguïnkolonies ter wereld gevolgd. Ze slaagden erin te overleven in het drukste vaargebied van het zuidelijk halfrond. National Geographic, 20.00-21.00u.

Dokwerk: Het nieuwe westen. In 2002 kreeg Fred Gijsbers, voormalig LPF-lijsttrekker in Oss, te weinig stemmen om in de gemeenteraad te komen. Vervolgens ging zijn bedrijf failliet en zijn verzoek om een uitkering werd in hoger beroep afgewezen. Hij verloor het vertrouwen in het recht van de Nederlandse burger en besloot met zijn vriendin Nathalie naar Tsjechië te emigreren om een camping te beginnen voor natuur- en cultuurliefhebbers. Op zoek naar gelijkgezinden plaatsten ze een advertentie op internet. De documentaire volgt Fred en Nathalie tijdens de uitvoering van hun droom: een nieuw bestaan in een betere wereld. (Zie foto). Ned. 3, 20.20-21.20u.

Ocean odyssey. In 2004 wordt een 80 jaar oude walvis op het strand van Nieuw Zeeland gevonden. Wat heeft deze gigant zijn hele leven meegemaakt in de oceanen? BBC 1, 21.00-22.00u.

Are we changing planet earth? Documentaire over de gevolgen van de klimaatverandering. Door de hogere zeespiegel moeten de bewoners van de eilandgroep Tuvalu in de Stille Oceaan hun woningen verlaten. De ijsberen worden bedreigd door de smeltende ijskappen. Presentatie: David Attenborough. BBC 1, 22.00-23.00u.

Profiel. Ron Gonggrijp: Iedereen op internet. Rop Gonggrijp, internetgoeroe en hacker van het eerste uur, koesterde bij de oprichting van XS4ALL een ideaal: internet toegankelijk maken voor iedereen. Tegenwoordig maakt hij zich zorgen over de gevolgen van de technologie voor onze privacy. (Zie ook pagina 26). Ned. 1, 22.50-23.30u.

INFORMATIEF

Le rêve (De droom): Liefde op het eerste gezicht (Coup de coeur) - Domaine St. Paul de Marseillais. Ruim zeven jaar geleden vertrokken Ted Elsen en Marit le Noble naar het zuiden van Frankrijk, waar ze nu een wijnboerderij bestieren en drie bouwvallige woningen ombouwen tot luxe gîtes. Ned. 3, 19.50-20.20u.

Ik vertrek. In deze aflevering in de serie over vertrekkende Nederlanders de familie Scholten. Vader Hans is crisismanager bij een consultancy-bedrijf en moeder Wampy is fulltime met de grote tuin in Vught en de drie kinderen bezig. Toch lonkt de rust en eenvoud. In het departement Lot in Frankrijk hebben ze een groot landhuis met een flinke lap grond gekocht om er appartementen te gaan verhuren. Ned. 21.35-22.30u.

The happiness formula. Zesdelige reportageserie waarin Mark Easton probeert geluk te doorgronden. Wetenschappers menen dat geluk veel meer invloed op de gezondheid heeft dan tot nu toe werd aangenomen. Moet geluk geen vast onderdeel van de gezondheidszorg worden en is het geen tijd Prozac in het drinkwater te doen? BBC 2, 20.00-20.30u.

Holidays in... Euroland. Does Europe make us richer? Rondreis door Europa. Ontmoetingen met taxichauffeurs uit Praag die een nieuw leven in Darlington beginnen, en een oud-burgemeester van Sicilië die zegt dat de euro goed nieuws is voor de maffia. BBC 2, 20.30-21.00u.

FILM

Cinema.nl: Filmfestival Cannes 2006. Over de film Babel van regisseur Alejandro González Iñárritu (Amores perros, 21 Gramms) die wordt getipt voor een Gouden Palm. En aandacht voor de nieuwe film van Aki Kaurismaki, Lights in the Dusk. Ned. 3, 00.05-00.35u.

INFOTAINMENT

Passion for fashion. Modeprogramma waarin imagostylist Dyanne Beekman kijkers helpt aan een passend imago en zij hen adviseert bij het creëren van een nieuwe look. Daarnaast praktische tips over mode, styling en de jongste trends. Net 5, 21.30-22.35u

Entertainment Live. Interview met prins Charles en zijn zonen Harry en William, die een warme band met elkaar hebben maar ook met elkaar bakkeleien over voetbal en muziek. Talpa, 23.15-23.55u.

SPORT

Café Oranje: EK Voetbal -21. Live programma vanuit Café Oranje. Met voor- en nabeschouwingen van de wedstrijden van het EK voor onder de 21 jaar door Humberto Tan en zijn gasten. Met om: 18.15 uur live Oekraïne - Nederland. 20.45 uur live Italië - Denemarken. Talpa, 18.00-23.15u.

NOS-Sportjournaal. Met o.a. Voetbal: de voorbereiding van het Nederlands elftal op het WK. Wielrennen: de zeventiende etappe van de Giro d'Italia. Atletiek: middellange-afstandsloper Bram Som. Ned. 2, 22.30-23.00u.