Televisie Voorkeur

In de serie Meesterwerken wordt aandacht besteedt aan het schilderij Bal au Moulin de la Galette van Auguste Renoir. Renoir schilderde het doek een paar jaar na de verschrikkingen van de Parijse Commune van 1871. Canvas, 23.40-0.35u. Auguste Renoir: Bal du moulin de la Galette

ACTUALITEITEN

Netwerk. In deze rubriek vanavond de zoektocht naar verborgen levende islamitische vrouwen in Nederland. Ze wonen soms al tientallen jaren in Nederland, maar vertonen zich nooit op straat. Hun aantal is onbekend, omdat ze geïsoleerd leven en het hierdoor een onzichtbaar probleem is. Ze worden binnengehouden door hun man, opgesloten soms, uit angst dat er ook maar iets gebeurt dat de familie-eer kan schenden. Netwerk spreekt met verschillende vrouwen en vindt uiteindelijk een jonge Marokkaanse vrouw die wordt opgesloten. Sinds de eerste dag van haar huwelijk is ze niet meer alleen buiten geweest. Ned.1, 20.15-20.45u.

Twee vandaag. Tijdens opgravingen op het Catherinaplein in Eindhoven werd vorig jaar het skelet gevonden van een jongetje dat daar in de Middeleeuwen begraven was. Met zijn DNA en dat van 2000 andere overledenen van vroeger hopen wetenschappers iets te weten te komen over hun resistentie tegen ziekten. Die kennis is belangrijk in de strijd tegen aids. Ned. 2, 17.59-18.40u.

documentaire

InsideOffside. Serie waarin documentairemakers uit diverse landen een programma maken over de rol van voetbal in de multiculturele samenleving. Vandaag het verhaal van Fran, een voetbaltalent uit Ivoorkust. Een Kroatische manager beloofde hem gouden bergen, maar ging er uiteindelijk vandoor met zijn geld en reispapieren. Ned.3, 19.15-19.50u.

Frontlines of construction: Water wars. De Hollanders vechten al ruim 2000 jaar tegen de zee. Wat begon als een stelsel van dijken en windmolens groeide uit tot de Deltawerken. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

Rare streken. Onderzoek naar hoe trekvogels omgaan met extreme omstandigheden tijdens hun jaarlijkse trek. Canvas, 21.25-22.20u.

De donderdagdocumentaire: De Genco’s. In Amsterdam zijn ze een begrip: de Genco’s. Hun naam prijkt op een van de meest succesvolle Turkse supermarkten in de Indische buurt. Dagelijks staan er drie generaties van het Turkse gezin in de winkel. Filmmakers Hans Pool en Maaik Krijgsman wonnen het vertrouwen van de familieleden. Een jaar lang volgden ze het gezinsleven vol spanningen en perikelen op de voet. Vandaag deel één van een driedelige reeks. Ned.1, 23.05-25.57u.

praatprogramma

Villa Felderhof. In de villa van Rik Felderhof aan de Côte d’Azur zijn te gast acteur Piet Römer en actrice en presentatrice Yvon Jaspers. Ned.1, 20.45-21.40u.

Rondom 10. Langdurig spijbelen of simpelweg stoppen met school: 60.000 leerlingen haakten dit schooljaar af. En dat gebeurt al jaren. Veel Nederlandse leerlingen hebben geen boodschap meer aan een goede opleiding. En zo voegen ze zich bij het grote leger van 200.000 drop-outs dat geen enkele kans meer maakt op de arbeidsmarkt. In Rondom Tien een debat hierover met onder anderen afgehaakte leerlingen en hun ouders en bezorgde schooldirecteuren. Ned. 1, 22.15-23.05

informatief

Zomeravondcafé. Vanaf het binnenplein van het TROS-gebouw wordt iedere week een ander vakantieland belicht. Vandaag zet presentator Bert Kuizenga Engeland in de schijnwerpers. Ned.2, 19.35-20.35u.

Cinema.nl. Vanaf het filmfestival van Cannes doet Ronald Ockhuysen verslag van de nieuwe films, en alle sterren die op de rode loper te vinden waren. Ned.3, 23.15-23.45u.

amusement

Great British Menu. Beroemde Britse chefs houden een kookwedstrijd. Prijs: mogen koken voor de koningin en 200 gasten. Vandaag proberen twee koks uit Londen elkaar de loef af te steken bij het maken van het dessert. Presentatie: Jennie Bond. BBC2, 19.30-20.00u.

Hans Teeuwen: Hard en zielig. Registratie van de cabaretvoorstelling van Teeuwen uit 1996. Ned.3, 22.20-23.15u.

Sport

Sporza. Met een verslag van de 18de etappe uit de Giro d’Italia. België 1, 14.00-18.00u.

Café Oranje: EK Voetbal -21.Humberto Tan presenteert een rechtstreeks programma rondom het EK voor voetballers onder de 21. Jan Joost van Gangelen portretteert vanuit Portugal het Nederlandse team. Met om 20.45 u. een live verslag van de wedstrijd tussen Servië-Montenegro en Portugal. Talpa, 18.00-23.15u.