Televisie Film van de dag

Thekla Reuten (links) en Nadja Uhl spelen de hoofdrollen in De Tweeling. scene uit de film De Tweeling FOTO: RCV RCV

De tweeling. Op zesjarige leeftijd wordt een in 1918 in Keulen geboren tweeling gescheiden. Lotte groeit op als Nederlandse, bij familie in Hilversum, en maakt de Tweede Wereldoorlog mee als lid van een gezin dat onderduikers in huis heeft. Haar grote liefde, een joodse pianist, komt om in Auschwitz. Anna wordt ondergebracht bij een boerenfamilie in Westfalen, werkt als dienstmeisje bij een familie uit de Pruisische landadel, koestert ambivalente gevoelens ten aanzien van het nazisme, trouwt met een Oostenrijker die kort voor het einde van de oorlog sneuvelt als SS-officier, en maakt aanzienlijk meer gruwelen mee dan haar slechts aan overleversschuldgevoelens lijdende zus. Als oude dames ontmoeten de beide oorlogsweduwen elkaar weer in het kuuroord Spa, en kibbelen over de vraag voor wie de oorlog nu erger was. Gebaseerd op de bestseller van Tessa de Loo. (Ben Sombogaart, 2002, Ned.), België 2 (Canvas), 21.25-23.35u.

    • André Waardenburg