Stuk oceaanbodem nabij aardkern, op 3.000 km diepte

Rotterdam. Een stuk oceaanbodem op een diepte van circa 3.000 kilometer onder de aardkorst toont aan dat dit materiaal dieper kan zinken dan tot nog toe werd aangenomen. Amerikaanse aardwetenschappers (universiteit van Californië, Santa Cruz) hebben het stuk oceaanbodem met seismische technieken gedetecteerd op de grens tussen de ijzerhoudende aardkern en de aardmantel: de duizenden kilometers dikke schil die in de aardbol ligt tussen de korst en de kern. Oceaanbodem ontstaat in het midden van oceanen en koelt in een periode van miljoenen jaren langzaam af terwijl ze als gevolg van verschuivende schollen over het aardoppervlak beweegt. In subductiezones (voor de kust van de Indonesische archipel bijvoorbeeld) duikt de oceaanbodem weg onder de lichtere (continentale) korst waarvan de aardse landmassa`s onderdeel zijn. Afgekoelde oceaanbodem is eerder aangetroffen in de aardmantel, maar over de vraag of ze tot aan de onderkant van de mantel konden zinken, zijn wetenschappers het oneens.

    • George Beekman