Selectie Frankrijk

Cindy Sherman De Amerikaanse beeldende kunstenares Cindy Sherman (1954) maakt sinds dertig jaar geënsceneerde fotografie waarin zijzelf als hoofdpersoon figureert. Zij stelt echter nooit zichzelf voor. Sherman beschikt over een feilloos gevoel voor de cultuur en de clichés van een bepaald tijdperk, reden waarom de in beeld gebrachte situaties zo herkenbaar en toegankelijk zijn. In haar werk zijn op aansprekende, soms schokkende wijze de angsten, verlangens, dromen en taboes van onze tijd gecondenseerd. Op de belangrijke retrospectief in het Jeu de Paume zijn al haar series (1975-2005) aanwezig. Van de Untiteld Film Stills: zwartwit foto’s van eenzame vrouwenfiguren geïnspireerd op films uit de jaren ’40 en ’50, via de Fairy Tales, Disasters, History Portraits, Sex Pictures waarin ze gebruik maakt van anatomische poppen, t/m de recente Clowns.

T/m 3/9, Jeu de Paume-site Concorde, Parijs, di t/m vrij 12-19u, za/zo 10-19u; 0033147031250, www.jeudepaume.org

Familieconflicten In Moi aussi je suis Cathérine Deneuve, een pikante tragikomedie van Pierre Notte die teksten en liedjes mengt, wordt een wanhopige moeder met haar onmogelijke kinderen geconfronteerd. De zoon zegt geen woord meer, de oudste dochter verminkt zichzelf voortdurend of zingt trieste liedjes en de jongste denkt dat ze de onweerstaanbare Cathérine Deneuve is. Oorzaak: mama, ex cabaret-zangeres werd lang geleden door haar man verlaten en is daar nooit overheen gekomen. Geestig, onwaarschijnlijk en wreed met knipogen naar films van Godard, Truffaut en Jacques Demy. Het stuk werd bekroond met de ‘Molière’ 2006, de Franse toneelprijs.

V.o.t. in het Théâtre Pépinière-Opéra, 7, rue Louis-le-Grand, Parijs, 0033-142614416.

En verder Festival d’Auvers-sur-Oise t/m 1 jul 0033-130367777 en www.festival-auvers.com; heropening van het Musée de l’Orangerie 0033-144778007 en www.musee-orangerie.fr