Selectie Duitsland

Opgedoken farao’sMen noemt hem wel de ‘Indiana Jones van de zeeën’; wat Spielbergs filmheld in oerwouden doet, dat voert de Franse archeoloog Franck Goddio uit op de zeebodem. De schatten die hij de laatste jaren aan de kust van Egypte ontdekte, zijn nu te bewonderen in Berlijn. Goddio vond ze tussen Alexandria en Aboukir, waar het antieke Alexandria en de steden Kanopus en Heraklion in zee verzonken zijn. Zo visten zijn duikers een sfinx op die farao Ptolemaeus XII moet voorstellen, en een met hiëroglyfen bedekte steen uit de tijd van farao Nektanebos I. Vijfhonderd nooit eerder geëxposeerde objecten zijn voor Ägyptens versunkene Schätze nu bijeengebracht, films en foto’s getuigen van het spannende werk van Goddio en zijn team.

T/m 4/9 in de Martin-Gropius-Bau, Niederkirchener Str. 7, Berlijn. Wo-ma 10-20u. Info:0049-302548600 en www.berlinerfestspiele.de/gropiusbau of www.franckgoddio.org.

Kunst tegen de angst Bangheid wordt meer en meer een gemoedstoestand die ons leven beheerst. De productie van angst is een machtsinstrument geworden. Tenminste, dat vinden de deelnemers aan de tentoonstelling Die Kultur der Angst. Zij willen weten hoe dat komt en bedenken alternatieven, die soms merkwaardig zijn. Zo transformeert de kunstenaarsgroep AES + F vertrouwde beelden uit de reclame-industrie tot fantastische toekomstvisies, terwijl Peter Bux vluchtbewegingen bij gevaarlijke situaties op bouwplaatsen onderzoekt en daaruit grafische modellen van de ‘ideale paniek’ afleidt.

T/m 1 okt in Halle 14, Leipziger Baumwollspinnerei, Spinnereistr. 7, Leipzig. Vr + za 11-18u, zo 14-18u. Info: 0049-3414924202 en www.federkiel.org.

En verder Festival In Transit, dans en theater uit Brazilië, t/m 4 juni in Haus der Kulturen der Welt, Berlijn: www.hkw.de; Caspar David Friedrich, t/m 20 aug in Museum Folkwang, Essen: www.museum-folkwang.de; Claude Monet in Staatsgalerie Stuttgart t/m 24/9: www.staatsgalerie.de