Samen luisterden we naar Verdonks Verhalenuurtje

Ik vind het leuk om met priemende oogjes naar Rita Verdonk te kijken. Ze zal inmiddels wel denken dat ik haar persoonlijke Lee Harvey Oswald ben, maar ik volg haar gewoon graag. Daar stond ik weer, ditmaal in café De Haagsche Kluis, waar Rita een avondje over zichzelf mocht praten. Ik wilde haar weer eens zien, want ze had de laatste tijd zoveel over zich heen gekregen.

Jarenlang zet je zielige en/of getalenteerde mensen het land uit en kraait er geen haan naar. En dan zet je één Ayaan uit (en er meteen weer in), en noemt iedereen je een takkewijf, een manwijf of een kaa-uu-tee-wijf. Ik ben alledrie de varianten tegengekomen. Ik begon gewoon medelijden met Rita te krijgen.

Naast me in het café stond een jongen met een rugbytrui. „Waarom ben jij hier?” vroeg hij. „Om met priemende oogjes naar Rita Verdonk te kijken,” zei ik. „En jij?” Hij zei dat hij hier was vanwege een belangrijke beslissing. Als Verdonk lijsttrekker werd, zou hij misschien zijn lidmaatschap van de VVD opgeven.

Samen luisterden we naar Verdonks Verhalenuurtje. We weten allemaal dat Rita goed is in vage uitroepen als „Rechtdoorzee! Ja! Regels! En! Ook! Rechtdoorzee!” Kennelijk had ze daar klachten over gekregen, want nu kwam ze ineens met allemaal héél concrete verhalen, over ondernemerschap. (Verhaaltjes over immigratie deed ze maar even niet).

„Een fabrikant hield kippen op het gebied rond zijn fabriek. Hij deelde de eieren uit aan zijn werknemers. Maar nu deelt hij ze niet meer uit, want de overheid belast die eieren! Waar zijn we nou helemaal mee bezig?”

En: „Veel mensen hebben een TomTom. TomToms worden vaak gestolen. En nu staat er in de krant dat je je TomTom moet verstoppen, en de afdruk van de zuignap van je TomTom van je autoraam moet vegen! Waar zijn we nou helemaal mee bezig?”

Oké, Rita, got it. Onbelaste eieren voor fabrieksarbeiders en het recht om de zuignapafdruk van je bloedeigen TomTom op je raam te laten zitten. Dát worden de belangrijke programmapunten van de VVD. Dit alles onder de klinkende programmatitel „Waar zijn we nou helemaal mee bezig?”

En toen was er bier. De rugbytrui had zijn besluit genomen. Als Verdonk het werd, was hij weg bij de VVD, want dit als lijsttrekker trok hij niet. „De TomTom was een nieuw dieptepunt.”

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius