regio keuze

Lodewijk Schelfhout

KORTENHOEF

Lodewijk SchelfhoutIn het Oude Kerkje te Kortenhoef opent op maandagavond 29 mei weer de jaarlijkse expositie van de Stichting Kunst aan de Dijk, dit keer gewijd aan Lodewijk Schelfhout en tijdgenoten - De komst van het kubisme in Nederland. Er zijn 60 kubistische werken te zien, schilderijen, tekeningen en prenten, uit de periode 1910-1914 van Schelfhout en kunstenaars als Leo Gestel, Jacoba van Heemskerck, Jan Sluijters, Otto van Rees en Henri le Fauconnier.

Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef. 30 mei t/m 10 juni, 10-17 u (gesloten op 4 juni). Inl. www.kunstaandedijk.nl.

UTRECHT

Culturele zondag28 mei is in Utrecht uitgeroepen tot Culturele Zondag. In het Zocher Singelplantsoen is vanaf 13 u het kunstwerk-voor-één-dag te zien dat Hester Oerlemans voor deze manifestatie bedacht. Overal in het park staan haar ballonbeelden en het lange wandelpad fungeert als catwalk waarop modellen gehuld in ballongewaden tonen in welke outfits men vroeger door het park flaneerde. Van het Singelplantsoen rijden bussen naar Fort ‘t Hemeltje in Houten, waar De Kleine Biënnale wordt geopend. Hiervoor maakten diverse kunstenaars een werk dat kinderen en volwassenen moet aanspreken en waarbij het publiek actief wordt betrokken.

Zochers Zondag, 28 mei 13-20 u. De Kleine Biennale opent 28 mei om 15 u en duurt tm 18 juni. Inl. www.culturelezondagen.nl en www.dekleinebiennale.

Bulgarije en de rest. Onaf Europa en haar toekomstis een debat over de uitbreiding van Europa dat Tumult organiseert op 27 mei om 20u. Onder voorzitterschap van Friso Wiersum, programmamaker, discussiëren: Raymond Detrez, historicus en Balkandeskundige; Els de Groen, Europarlementariër; en Hellen Kooijman, journalist en auteur van In Bulgarije een vertwijfelde natie op weg naar Europa. Voorafgaande aan het debat vindt de presentatie van dit boek plaats. RASA, Pauwstraat 13a. Entree alleen op vertoon van een toegangsbewijs (7,50 euro) voor het aansluitende ‘Balkanorama’, een nieuwe clubavond in RASA met muziek uit Oost- en Centraal Europa en de Balkan. Kaartverkoop/res: 030-2316040 & www.rasa.nlNelly en Theo van DoesburgHet Utrechts Architectencafé en Architectuurcentrum Aorta presenteren 29 mei (21u) een film en lezing over het leven en werk van Nelly en Theo van Doesburg. De avond begint met een lezing door kleurdeskundige ir. Mariël Polman. Hierna zal de documentairemaker, Hank Onrust een inleiding geven op zijn documentaire Sta op en verander de rotzooi. Louis Hartloopercomplex, Tolsteegbrug 1. Toegang: 10 euro p.p: Aanmelden: architectencafe@xs4all.nl o.v.v. het onderwerp ‘Doesburg’. Inl: www.architectencafe.nlZAANDAMHof van Haile Orkater maakt muziektheater over keizer Haile Selassie van Ethiopië. De dictator van Lepold Witte en Geert Lageveen is opgebouwd uit fragmenten van vele dictators. Een Noorse journaliste zoekt hem op: na maanden wachten, wordt ze snel door de keizer ingepakt. Ricky Koole, als de journaliste, speelt mooi een nuchter meisje dat in de ban is van Hailes poëzie. Tegenover haar staat Pierre Bokma als de grillige keizer. Met trage gebaren brengt hij zichzelf in trance. 26 mei Zaandam, Zaantheater.Voorafgaande aan het debat vindt de presentatie van dit boek plaats.

RASA, Pauwstraat 13a. Entree alleen op vertoon van een toegangsbewijs (7,50 euro) voor het aansluitende ‘Balkanorama’, een nieuwe clubavond in RASA met muziek uit Oost- en Centraal Europa en de Balkan. Kaartverkoop/res: 030-2316040 & www.rasa.nl

Nelly en Theo van DoesburgHet Utrechts Architectencafé en Architectuurcentrum Aorta presenteren 29 mei (21u) een film en lezing over het leven en werk van Nelly en Theo van Doesburg. De avond begint met een lezing door kleurdeskundige ir. Mariël Polman. Hierna zal de documentairemaker, Hank Onrust een inleiding geven op zijn documentaire Sta op en verander de rotzooi.

Louis Hartloopercomplex, Tolsteegbrug 1. Toegang: 10 euro p.p: Aanmelden: architectencafe@xs4all.nl o.v.v. het onderwerp ‘Doesburg’. Inl: www.architectencafe.nl

ZAANDAM

Hof van Haile Orkater maakt muziektheater over keizer Haile Selassie van Ethiopië. De dictator van Lepold Witte en Geert Lageveen is opgebouwd uit fragmenten van vele dictators. Een Noorse journaliste zoekt hem op: na maanden wachten, wordt ze snel door de keizer ingepakt. Ricky Koole, als de journaliste, speelt mooi een nuchter meisje dat in de ban is van Hailes poëzie. Tegenover haar staat Pierre Bokma als de grillige keizer. Met trage gebaren brengt hij zichzelf in trance.

26 mei Zaandam, Zaantheater.