Postzegelblog

Bestaat er over ieder denkbaar onderwerp een weblog? Het moet haast wel. Neem het verzamelen van postzegels. Is er een suffere hobby mogelijk? Een vrijetijdsbesteding die meer met uitsterven wordt bedreigd? Een bezigheid die analoger is dan postzegelverzamelen? En toch, of misschien wel juist daarom, wordt er druk geblogd over postzegelverzamelen. Bijvoorbeeld op het recent geopende www.postzegelblog.nl.

Ik had wat moeite me de bloggende postzegelverzamelaar voor de geest te halen. Een grijzende man in een stofjas die op zijn zolder over muf ruikende albums zit gebogen en dan snel even iets opzoekt op zijn glimmende MacBook voorzien van supersnel wifi-netwerk. Zoiets. En hoe zal zo’n postzegelblog er wel niet uitzien? Sporadisch bijgehouden, tenenkrommende vormgeving, abominabel slecht geschreven. Zoiets.

Allemaal mis. De postzegelblog is een site die alle mogelijkheden van het bloggen ten volle benut. Hier tref je grappige, vlot geschreven berichten (‘Oostenrijk brengt postzegels met ijssmaak op de markt’), er wordt gereageerd en gediscussieerd. Er is een nieuwsbrief en je kunt er je collectie uitbreiden of verkopen. Er is zelfs een mogelijkheid de blogberichten op je mobieltje te laten bezorgen. Kortom, het lijkt er zowaar op dat de community van postzegelverzamelaars in Nederland niet alleen groot en levendig is, maar ook helemaal van deze tijd.

Maar dat is uiteraard een misvatting. Postzegelblog is niks anders dan een goed doordacht marketingconcept van TPG, een slimme, maar wanhopige poging het postzegelverzamelen de 21ste eeuw binnen te brengen. Want ondanks dit flitsende nieuwe podium blijft de postzegelverzamelaar toch wat je je erbij voorstelt: een conservatieve oudere man. Die eerder genoemde postzegels met ijssmaak – daar moeten de bloggende heren niets van hebben, net zo min als van de gepersonaliseerde zegels die TPG hier aan de man probeert te brengen. Nu is het wachten op de sigarenbandjesblog. Wellicht heeft die meer succes.

Jeroen van Bergeijk

    • Jeroen van Bergeijk