Ploegbaas Saiz vast na actie tegen dope

Steven Adolf

Manolo Saiz, directeur van de wielerploeg Liberty Seguros, is gisteren met vier andere begeleiders door de Spaanse politie gearresteerd. De aanhoudingen maken deel uit van een grote operatie in de strijd tegen doping in de sport. De arrestanten wordt drugshandel en een delict tegen de volksgezondheid ten laste gelegd. Bij huiszoekingen werden onder meer zakjes bloed aangetroffen van verschillende wielrenners.

In de commentaren wordt de politieactie beschouwd als de zwaarste slag tot dusver voor het imago van de Spaanse wielersport. De ploeg van Liberty Seguros werd vorig jaar zwaar getroffen door het gedwongen vertrek van de viervoudige winnaar van de Ronde van Spanje Roberto Heras, nadat deze positief was getest bij een dopingcontrole. Die zaak lijkt het vertrekpunt voor het huidige politieonderzoek.

Naast Saiz werd de bekende sportarts Eufemiano Fuentes gearresteerd. Fuentes wordt onder meer genoemd als de arts van wielrenner Ivan Basso, de Italiaan die nu het klassement aanvoert in de Ronde van Italië. Sinds halverwege de jaren tachtig geldt Fuentes voor veel renners als een wonderdokter bij de begeleiding van hun successen. Vorig jaar kondigde hij onverwacht zijn vertrek aan als sportarts om zich te gaan wijden aan medisch onderzoek.

De politie verdenkt de verdachten er onder meer van te werken met het injecteren van zuurstofverrijkt bloed. Dit bloed is de renners eerder afgenomen tijdens trainingen in de bergen, om vervolgens later weer te worden ingespoten bij wedstrijden, zodat de prestaties omhoog gaan. Tot de in beslag genomen middelen behoorden ook injectienaalden. Daarnaast werden anabole steroïden, hormonen en transfusiemateriaal aangetroffen.

Het onderzoek concentreerde zich op een kliniek in Madrid die werd bezocht door veel toprenners. Een van de arrestanten is een hematoloog die tot voor kort werkzaam was bij de centrale bloedtransfusiedienst van de Madrileense regio. In zijn laboratorium werden de zakjes met het bevroren bloed van wielrenners en de stimulerende middelen aangetroffen, zo melden verschillende Spaanse persbureaus.

Het Spaanse parlement debatteert over strengere antidopingwetgeving. Tot dusver is het vooral de sporter die wordt bestraft voor een dopingdelict. Met een nieuwe wet wordt het ook mogelijk de begeleiders van renners te bestraffen.

    • Steven Adolf