Paleizen op modder

Vraag een autochtoon die druk bezig is de islam er met de goedendag van langs te geven of hij de vier verschillende islamitische soennitische rechtsscholen kent, en hij staat met de mond vol tanden. Vraag hem of hij weet dat in Oost-Afrika 95 procent van de vrouwen besneden is en in Marokko en omstreken nul procent, en er volgt gesputter. Vraag die vriend die zo graag vertelt dat de Arabieren alleen maar rondtollen in armoede en frustratie of hij een Arabische schrijver kan noemen, en hij rent weg.

Het is het oude liedje: een gebrek aan kennis in de polder. We streven naar een kennismaatschappij, maar koesteren onze domheid. We bouwen glazen paleizen op leugens van modder. De ergste zijn de Verlichtingsadepten die in naam van hun ideologie alle vormen van godsdienstijver willen uitroeien, omdat die te veel verknoopt zouden zijn met onderdrukking en vrouwenmishandeling.

Ze gebruiken een geraffineerde vorm van sofisme – recht praten wat krom is – om de Nederlandse burger ervan te overtuigen dat de moslims zich in alle hoeken en gaten zullen kronkelen om toch maar niet de eigen clan of het geloof af te vallen. Ze doen ons geloven dat alle Marokkanen antisemiet zijn, een aantijging die me zo’n pijn doet dat ik haar zou willen uitspugen.

Een moslimvrouw die niet opkomt voor haar rechten is een verraadster. Ze herhalen dit keer op keer. Wat ze niet begrijpen is dat de meeste van hun goedbedoelde maar krakkemikkige ideeën onuitvoerbaar zijn. Ze geloven, net als die rare moslims, in een paradijs. Hun kletskoek zit vol koloniale onzin en paternalistische hartskreten.

Gebruikten ze hun ingeprente rechtvaardigheidsgevoel maar om op die manier de misstanden in Irak, Palestina en omstreken te lijf te gaan. Dat zou pas van lef getuigen en tonen dat ze gevoel hebben voor universele onrechtvaardigheid. Nee, liever ergeren ze zich aan alles wat niet beantwoordt aan hun orgastische fantasie. Maar wat me echt de rillingen bezorgt, is dat ze werkelijk geloven dat ze iets kunnen veranderen.

Abdelkader Benali

Schrijver, geboren in Marokko, woont sinds zijn vierde in Nederland.

    • Abdelkader Benali