Opwinding ebt weg bij Yeah Yeah Yeahs

Concert: Yeah Yeah Yeahs. Gehoord: 23/5 Melkweg/Max, Amsterdam.

De muziek van het New Yorkse trio Yeah Yeah Yeahs in de uitverkochte Melkweg/Max bleek zo grillig als het Nederlandse weer. Van somber naar stormachtig, via stralend zonnig weer terug – en dat alles binnen een nummer. De Yeah Yeah Yeahs maken muziek die verbaasd doet staan.

Het heeft even geduurd voordat de groep rond de charismatische Karen O (van Orzalek), weer van zich liet horen. Na het succes van het debuut Fever To Tell (2003), dat met zijn stekelige rockliedjes direct een publiek vond, onttrok Karen O zich aan de haar opgedrongen status van idool en verhuisde naar Los Angeles. Daar werd in alle rust gewerkt aan de opvolger Show Your Bones (2006). Op deze nieuwe cd wordt de Yeah Yeah Yeahs-stijl mooi uitgewerkt met veellagige percussie en synthesizer-kleuren.

Live was deze verdieping niet goed te horen, al speelde er soms een vierde bandlid mee, en waren er extra geluidseffecten ingeschakeld. Het geluid bleef nogal schel. Karens stem wil niet behagen, maar langs de grens van het verdraaglijke scheren: ze krijst en tiert alsof alle kwade geesten tegelijk bezworen moesten worden. Soms zingt ze lieftallig; alsof ze nog niet kan kiezen tussen afschrikken en paaien.

Terwijl haar begeleiders in de schaduw stonden, was Karen O hier de bonafide rockster, die de leegte sinds PJ Harveys retraite, makkelijk kan vullen. Net als Harvey heeft Karen een eigen stijl; anders dan Alanis Morissette of Courtney Love, doet ze niet macho als de mannelijke rockers. In haar bizarre combinatie van oranje katoenen mini-jurk, halfdoorzichtige panty en Elvis-achtige glitter-cape, stuiterde ze over het podium als een kind op een trampoline. Soms zong ze onder een fonkelende sjaal die op haar hoofd gedrapeerd lag, spannend en simpel tegelijk. Maar hoe overrompelend het concert bij aanvang ook was, de opwinding ebde weg. De nummers van Yeah Yeah Yeahs zijn bijzonder, Karen O is wervend, maar een zeker afstandelijkheid bleef – memorabele nummers Maps, Gold Lion en Turn Into daargelaten.

    • Hester Carvalho