Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Oekraïense kunst Onder de titel Kiev presenteert De Nieuwe Kerk in Amsterdam een selectie van ruim vijftig schilderijen en aquarellen uit het Nationale Kunstmuseum van de Oekraïne in Kiev. Het gaat om meesterwerken uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw van schilders als Repin, Murashko en Levchenko.

Kiev 25 mei t/m 9 juni in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-17 u (8 juni gesloten). Inl. www.nieuwekerk.nl of 020-6386909

OPERA

I due FoscariBij de Nationale Reisopera gaat zaterdag de minder bekende Verdi-opera I due Foscari in première. Vasily Petrenko dirigeert het Gelders Orkest, regisseur is Monique Wagemakers. I due Foscari, naar het toneelstuk van Lord Byron, was lange tijd een van Verdi’s meest succesvolle opera’s. Het in Verdi's woorden ‘mooie, tedere en zeer pathetische onderwerp’ is gebaseerd op een waargebeurde episode uit de Venetiaanse geschiedenis; de valselijk van moord beschuldigde Jacopo Foscari smeekt zijn vader, de doge van Venetië, vergeefs om hulp.

27 mei 20u Twentse Schouwburg Enschedé. Tournee t/m 25 juni. Inl www.reisopera.nl of 053-4878500

POP

The StreetsMike Skinner alias The Streets heeft iets goed te maken bij het publiek, vindt hij na zijn beschamende dronkenmansvertoning op Lowlands en Pukkelpop. De chroniqueur van het Londense straatleven rapt op zijn nieuwe album The Hardest Way To Make An Easy Living over de tol van de roem en de drugs en drank die hij heeft afgezworen. Op zijn website zien we hem smijten met een televisietoestel, dus zijn wilde haren is hij nog niet helemaal kwijt.

28 mei 20u30 Paradiso, Amsterdam 020-6264521.

DANS

BurnMet de voorstelling Burn keert choreograaf en danser Dylan Newcomb terug naar de solo. Opgesloten in een kale cirkel, omringd door een dubbele kring van publiek, zal Newcomb volgens het Korzo Theater: „één uur lang alle uitersten uit de kast halen om tot de essentie van het vuur te geraken. In Burn gaat het om visie en actie, scheppen en vernietigen. Newcomb gaat op zoek naar wat ons allen bindt, naar wat ons te doen staat, naar het vuur dat ons aanzet tot passie en creativiteit, maar ook tot moedige, heldhaftige en soms extreme daden. Burn is het tweede deel van Writing on the Walls, een vierluik waar Newcomb sinds 2004 aan werkt over Aarde, Water, Vuur en Lucht.

1-3 juni Korzo Theater, Den Haag. Inl. 070-3637540 of www.korzo.nl

FESTIVAL

Ortel Dunya De 29ste editie van het wereldpodiumkunstenfestival Ortel Dunya in het Park bij de Euromast in Rotterdam op zondag 28 mei biedt meer dan 50 uur aan muziek, dans en literatuur afkomstig uit 32 verschillende culturen.

Inl www.dunya.nl

THEATER

Paradijs Strokasteel Het Noord Nederlands Toneel en de Peer Group brengen op het Drentse platteland nabij Veenhuizen het toneelstuk All Inclusive in een kasteel gebouwd uit tienduizend strobalen. Twaalf jonge acteurs spelen het paradijsverhaal na: hoe de mensen uit gods paradijs werden verdreven, en hoe ze altijd op zoek zijn naar de weg terug. Na het zien van een documentaire over het Turkse vakantieparadijs Klein Amsterdam, waarin Amsterdam op schaal is nagebouwd, kregen theatermakers Sjoerd Wagenaar en Floris van Delft het idee om een voorstelling te maken over de toeristenindustrie: het verlangen van de westerling naar een alles-inclusief-paradijs, een totaalpakket voor het geluk. Daaraan koppelen zij het verlangen naar ‘puur natuur’, de droom van dicht bij de natuur leven, een natuur die wel eerst moet worden ontdaan van van regen, wespen, wolven en ander ongemak.

T/m 5 juni op locatie bij Veenhuizen/ Westervelde (Drente). A28, vanaf Groningen afslag 35, vanaf Zwolle afslag 33. Inl 050-311 3399 of www.nnt.nl.