NMa pakt makers straatstenen aan

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft 21 fabrikanten van betonnen straatstenen beboet voor het maken van kartelafspraken tussen 1998 tot halverwege 2001.

De fabrikanten kwamen volgens de NMa twee keer per maand bijeen om de leveranties van betonnen straatstenen onderling te verdelen. Door feitelijk samen te weken schakelden de betrokkenen ondernemingen de onderlinge concurrentie uit, concludeert de NMa.

In totaal werd in deze zaak voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. De hoogste geldstraf is bijna vijf ton. Omdat alle betrokken bedrijven voor de versnelde sanctieprocedure hebben gekozen, valt de boete 15 procent lager uit.

De bedrijven moeten de opgelegde boetes binnen dertien weken betalen. Tot de beboete bedrijven horen grote betonsteenleveranciers zoals Janssen de Jong, NCD Groep en Van Nieuwpoort. Deze bedrijven hebben omzetten van enkele honderden miljoenen euro’s.

Inmiddels is volgens de NMa ruim één miljoen van de boetes betaald of is betaling gegarandeerd. De boetes die de toezichthouder int gaan naar de schatkist.

Van bijna 1.500 bedrijven, vooral in de bouw, vermoedt de NMa dat ze de Mededingingswet hebben overtreden. Aan ruim 500 van deze bedrijven zijn inmiddels sancties opgelegd. (ANP)