Nieuwe pinpas krijgt een veiligheids-chip

Alle bezitters van een pinpas krijgen vanaf deze zomer een nieuwe kaart die voorzien is van een veiligheids-chip in plaats van een strip. Dat heeft Currence, dat namens de banken het Nederlandse betalingsverkeer regelt, bekendgemaakt.

De vervanging van de kaarten gaat via ‘natuurlijk verloop’: als de geldigheid afloopt, ontvangt de eigenaar een nieuw exemplaar. Een woordvoerder van Currence zegt dat de invoering niet gebeurt omdat op grote schaal misbruik wordt gemaakt, maar om aan te sluiten bij Europese regelgeving. „Het aantal fraudegevallen bij betalingen in winkels is te tellen op de vingers van één hand. Pinnen is nog altijd zeer veilig.”

Maar Paysquare, dat de verwerking van betalingen van creditkaarten regelt, zegt op zijn website: „De belangrijkste drijfveer voor de overgang ‘van strip naar chip’ is de sterk gestegen fraude met traditionele kaarten. Een chip beveiligt de kaart veel beter, want chips zijn zeer moeilijk te kopiëren.” Volgens Paysquare lopen zowel de oude creditcard als de bestaande bankkaart met pincode (debitcard) het risico van misbruik. Criminelen bedienen zich vooral van ‘skimming’ (afschuimen): het op slinkse wijze kopiëren van pasgegevens.

Met het Europese EMV-systeem (afkorting van Europay, Mastercard, Visa) wordt vervalsing vrijwel onmogelijk, zegt Currence. De betaling in winkels gaat door de nieuwe kaart veranderen. In plaats van de pinpas door een gleuf in de betaalautomaat te halen, moeten gebruikers straks de kaart in het apparaat steken. Het platform Detailhandel Nederland becijfert de vervangingskosten voor alle nieuwe betaalterminals op minimaal 120 miljoen euro.