Nicolaï wil minister voor Europa

In een volgend kabinet moet het huidig ambt van staatssecretaris van Europese Zaken worden opgewaardeerd tot een ministerschap. Dat zegt de huidige staatssecretaris, de VVD’er Atzo Nicolaï, in een toelichting op een gisteren verschenen kabinetsreactie op het advies van de Raad van State over ‘De Nederlandse staatsinstellingen en Europa’. „De praktijk van de kabinetten dat deze staatssecretaris alle vergaderingen van de ministerraad bijwoont, heeft heel goed gewerkt”, aldus Nicolaï. „We moeten nu de volgende stap nemen en van dit ambt een minister van Europese Zaken maken”.

Die minister zou overigens wél, volgens Nicolaï, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten blijven behoren. „Uit praktische overwegingen is dat beter”, zegt Nicolaï. „De ambassades die je nodig hebt, vallen onder BZ en overheveling naar het ministerie van Algemene Zaken (van de premier, red.) zou dit ministerie een waterhoofd geven, omdat er veel meer ambtenaren nodig zijn voor Europese, dan voor Algemene Zaken.”

In de Tweede Kamer wordt over de positie van de bewindspersoon voor Europese Zaken verschillend gedacht. Volgens VVD-Europawoordvoerder Van Baalen kan zo’n minister van Europese Zaken best op Algemene Zaken komen. PvdA-Europawoordvoerder Timmermans wil, gezien de plannen van PvdA-leider Bos voor een kernkabinet met minder ministers, niet noodzakelijkerwijs een minister.