Mike & Doug Starn

Mike & Doug Starn Blauw, bruin, rood, al wentelend laten de Amerikaanse kunstenaars Mike en Doug Starn op hun expositie Absorption + Transmission in de Lakenhal in Leiden zien hoe mooi het bos in close-up is, als je er oog voor hebt. Of als je een dol kevertje bent dat een lange scheervlucht maakt in het pretpark van de natuur. Betoverende beelden die je zo in beslag nemen dat het even duurt voor je doorkrijgt dat het tsjirpen niet op zichzelf staat. Achter je aan het plafond hangt een platte monitor met een tweede filmpje: schimmige zwart-wit beelden van een lamp met een cirkelend motje. Deze expositie gaat over licht, misschien. Licht dat aantrekt, licht dat bladeren verdort en bladeren die van licht leven maakten, voor ze afsterven. In ieder geval gaat het over kijken. En daartoe heeft de tweeling Mike en Doug Starn (1961, Absecon, New Jersey) je zonder moeite heerlijk verleid. In het langgerekte Structure of Thought 16, 2001-2003, dat een bijna twee meter lange doorsnede van een huid met zenuwen laat zien. Het zijn zwarte, piekerige vormen, vet gedrukt op transparant papier. Er achter schemert nog zo’n voorstelling. Het vliegerachtige papier is met plakband verdeeld in smalle strookjes. Dat verwijst naar eerder werk van Mike en Doug Starn die al vaker foto’s versneden en weer samenbrachten met tape. De twee zijn verder bekend door hun experimenten met de inwerking van licht en inkt op met was bewerkt Gampi-papier. In Structure of Thought 13, 2001-2004 komt alles perfect samen. Opnieuw is het een print op met tape bijeengehouden papier. Op de bovenste laag loopt een eenzaam spoor van een zenuw; op de laag daaronder zie je vaag een drukte van knopen en vertakkingen. Het biedt een totaal verrassende blik op een verborgen werkelijkheid vol angst, schoonheid en dood. Mike & Doug Starn: Absorption + Transmission t/m 8 okt in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di-zo 10-17u. , Lauriergracht 94, Amsterdam is ook werk te zien van Mike en Doug Starn. Mike & Doug Starn: Structure of Thought 16, 2001-2003

Blauw, bruin, rood, al wentelend laten de Amerikaanse kunstenaars Mike en Doug Starn op hun expositie Absorption + Transmission in de Lakenhal in Leiden zien hoe mooi het bos in close-up is, als je er oog voor hebt. Of als je een dol kevertje bent dat een lange scheervlucht maakt in het pretpark van de natuur. Betoverende beelden die je zo in beslag nemen dat het even duurt voor je doorkrijgt dat het tsjirpen niet op zichzelf staat. Achter je aan het plafond hangt een platte monitor met een tweede filmpje: schimmige zwart-wit beelden van een lamp met een cirkelend motje. Deze expositie gaat over licht, misschien. Licht dat aantrekt, licht dat bladeren verdort en bladeren die van licht leven maakten, voor ze afsterven. In ieder geval gaat het over kijken. En daartoe heeft de tweeling Mike en Doug Starn (1961, Absecon, New Jersey) je zonder moeite heerlijk verleid. In het langgerekte Structure of Thought 16, 2001-2003, dat een bijna twee meter lange doorsnede van een huid met zenuwen laat zien. Het zijn zwarte, piekerige vormen, vet gedrukt op transparant papier. Er achter schemert nog zo’n voorstelling. Het vliegerachtige papier is met plakband verdeeld in smalle strookjes. Dat verwijst naar eerder werk van Mike en Doug Starn die al vaker foto’s versneden en weer samenbrachten met tape. De twee zijn verder bekend door hun experimenten met de inwerking van licht en inkt op met was bewerkt Gampi-papier. In Structure of Thought 13, 2001-2004 komt alles perfect samen. Opnieuw is het een print op met tape bijeengehouden papier. Op de bovenste laag loopt een eenzaam spoor van een zenuw; op de laag daaronder zie je vaag een drukte van knopen en vertakkingen. Het biedt een totaal verrassende blik op een verborgen werkelijkheid vol angst, schoonheid en dood.

Mike & Doug Starn: Absorption + Transmission t/m 8 okt in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di-zo 10-17u. , Lauriergracht 94, Amsterdam is ook werk te zien van Mike en Doug Starn.