‘Medemblik’ onder mediadruk veranderd

Medal races op de slotdag, directe penalty’s op het water en kortere wedstrijden. De druk op de internationale zeilwereld om aan mediabelangen te denken is voelbaar bij de Holland Regatta in Medemblik.

Voorzitter Henri van der Aat van het organisatiecomité gaf gisteren uitleg bij de gewijzigde opzet van de zeilregatta op het IJsselmeer. „Met name van de Amerikaanse televisiezender NBC kwamen signalen dat het anders moest”, zei de oud-bondscoach. „Ze willen olympisch zeilen in 2008 niet uitzenden als we op de oude manier verder gaan.”

En dus volgt de Holland Regatta, die in onderhandeling is met een mogelijke opvolger van hoofdsponsor Spa, de internationale opzet. Op de slotdag worden elf finales gevaren op twee banen. Scheidsrechters op het water beslissen over penalty’s en protest achteraf is niet mogelijk. Eerder in de week behaalde punten worden meegenomen, maar de finalescore telt dubbel. Zo is de winnaar in de meeste gevallen pas op de slotdag bekend. Met nummers, vlaggen en gekleurde bollen op zeil en romp wordt geprobeerd het publiek de stand in de wedstrijd duidelijk te maken.

Opvallend is dat iedereen moet starten in de medal race, ook een niet meer te achterhalen klassementsleider. Bij uitval door materiaalpech betekent dit geen medaille. Van der Aat: „Een sprinter die valt heeft ook geen tweede kans.”

Zeilers uit de kleine Nederlandse kernploeg kunnen leven met de nieuwe opzet. Windsurfer Casper Bouman: „Het heeft wel iets, zeker voor het publiek. Voor ons brengt een medal race wel extra druk met zich mee. Het resultaat van twee dagen met veel wind kan hetzelfde zijn als dat van één dag zonder wind. Dat zou in mijn nadeel zijn, maar het hoort bij topsport.”

Naast ‘Medemblik’ vaart ook de watersportbond een andere koers. Bondscoach Jaap Zielhuis zei gisteren dat de olympiërs Mitch Booth en Herbert Dercksen niet meer tot de kernploeg behoren. Het in de Tornado-klasse succesvolle duo is „na onderling overleg” meer individueel bezig met de Spelen van Peking. „Wij waren niet happy met de manier waarop ze vorig jaar hun seizoen indeelden, maar blijven hun zeilprestaties met grote interesse volgen.”

    • Michiel Dekker