Israël trekt zijn grenzen eind dit jaar

Israël geeft Hamas en de Palestijnse Autoriteit tot eind dit jaar tijd de joodse staat te erkennen en de wapens in te leveren. Doen ze dat niet, dan zal Israël eenzijdig zijn „verdedigbare grenzen” vaststellen.

Dit ultimatum werd vandaag in Tel Aviv geformuleerd door de Israëlische minister van Justitie Haim Ramon. Ramon wordt beschouwd als een vertrouweling van premier Olmert. De premier zelf ontvouwde gisteren in het Witte Huis in Washington zijn ideeën, die door president Bush „doortastend” werden genoemd. Bush zei dat ze beschouwd moeten worden „als een belangrijke stap naar vrede”.

Bush benadrukte dat een definitief akkoord alleen bereikt kan worden door middel van rechtstreekse onderhandelingen. Olmert, die dit weekeinde president Abbas „zwak en machteloos” noemde, verzekerde Bush dat hij binnenkort Abbas zal ontmoeten.

Minister Ramon zei dat Israël niet verwacht dat nieuwe gesprekken met Abbas „de gewenste resultaten” zullen opleveren. Hamas, dat zowel de regering als het parlement domineert, eist dat Israël eerst toezegt de bezette Palestijnse gebieden te zullen ontruimen en zich terugtrekt achter de grenzen van voor de oorlog van 1967. Dat wordt door Israël consequent afgewezen. Hamas is niet bereid Israël formeel te erkennen, maar zegt wel toe een bestand van tien jaar of langer te willen respecteren.

Bush en Olmert verwierpen gisteren deze opstelling van Hamas. „Ik heb de premier verzekerd dat onze positie duidelijk is: Hamas moet veranderen”, aldus Bush. Olmert wordt met nieuwe anti-Hamaswetgeving gesteund door beide huizen van het Amerikaanse Congres dat hij vandaag in een gezamenlijke zitting zal toespreken. De Palestijnen hebben teleurgesteld gereageerd op de voorzichtige steun die Bush uitsprak voor de plannen van Olmert. Volgens Nabil Abu Rudeineh, de woordvoerder van president Abbas, willen de Palestijnen onderhandelen op basis van de zogeheten Routekaart, maar heeft Israël tot doel grote delen van de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei te annexeren.

Terwijl Olmert en Bush bijeen waren arresteerde leger en politie in Ramallah een 41-jarige Hamascommandant. Ibrahim Hamed wordt verdacht van moord op 70 Israëliërs tijdens tientallen door hem georganiseerde zelfmoordaanslagen op cafébezoekers in Jeruzalem en Rishon Lezion. Met zijn arrestatie na een tip over zijn verblijfplaats kwam een einde aan een achtjarige operatie van leger en veiligheidsdienst. Hamas reageerde niet op de aanhouding van Hamed die tot de clan van Hamasleider Meshaal behoort.

Vanochtend vroeg werden in Khan Yunis drie Hamasmilitanten opgepakt, geslagen en neergeschoten door een groep Fatah-strijders. Tussen groepen en fracties van Hamas en Fatah is in Gaza een machtsstrijd uitgebroken.