Hugh Jackman

Hugh Jackman omringt zich graag met nachtdieren, al dan niet gemuteerd. In ‘X-Men 3’ is hij weer Wolverine.

Foto AP Australian actor Hugh Jackman poses following interviews for his new film "X-Men: The Last Stand," at the 59th International film festival in Cannes, southern France, on Sunday, May 21, 2006. (AP Photo/Jeff Christensen) Associated Press

Is hij een wolf of een rockabilly? Hugh Jackmans reusachtige bakkebaarden en golvend geföhnde haardos in de X-Men-trilogie doen het laatste vermoeden. Zijn woeste blik en ijzeren klauwen wijzen de andere kant op: we hebben hier niet te maken met een rocker, maar met een gemuteerde, sigaarkauwende wolfman in iets te strakke hemdjes.

Wolven zou de Australiër Hugh Jackman (Sydney, 1968) wel vaker tegenkomen in zijn carrière, niet alleen op de burelen van de Hollywoodstudio’s maar ook op de filmset. In Van Helsing (2004) neemt hij het zelfs op tegen Wolfman, Dracula én het monster van Frankenstein.

Door zijn sierlijk gefronste wenkbrauwen krijgt de monsterjager iets verbetens, iets verwilderds over zich. In X-Men worstelt hij ook nog eens met zijn identiteit als mutant, als hij erachter komt dat hij een skelet heeft van onverwoestbaar metaal. Een totaal andere rol dan die van superkrachtige held speelde Jackman in de Broadway-musical The Boy from Oz, als de campy Australische zanger en danser Peter Allen, die even getrouwd was met Liza Minnelli en in 1992 stierf aan aids. Jackman won er een Tony Award mee, en presenteerde ook drie keer de uitreiking van deze theaterprijs.

Zijn toneelwerk staat ver af van de filmrollen waarvan Jackman droomde. Hij wilde ooit gaan acteren omdat hij zo graag de seriemoordenaar Jason in Friday the 13th had willen spelen, zei hij tegen Jay Leno. En even leek het erop dat hij de nieuwe James Bond zou worden. Ook was hij kandidaat voor de hoofdrol in The Da Vinci Code, waarmee Tom Hanks uiteindelijk aan de haal zou gaan.

Na een studie journalistiek wees hij een rol in de populaire tv-serie Neighbours af om een serieuze toneelopleiding te gaan volgen. Jackmans geduld werd beloond: hij brak door met X-Men (2000). Na het succes van het eerste deel probeerde hij snel van zijn actie-imago af te komen door te verschijnen in romantische komedies als Someone Like You (2001) en Kate & Leopold (2001). Binnenkort hijst hij zich toch weer in zijn wolvenoutfit voor Wolverine, de door hemzelf geproduceerde spin-off van X-Men. Zo wisselt hij zijn optreden als nachtdier af met zonnige rollen waarin hij zijn zwoele uitstraling uitbuit, wat hem een plaats opleverde in de ranglijst van het Amerikaanse lifestyleblad InStyle als de acteur met het meest sexy accent.

Jackman liet zijn hoofd kaalscheren voor Darren Aronofsky’s The Fountain, een zojuist voltooide sciencefictionfilm over de fontein der jeugd. Ook Woody Allen castte hem in zijn nieuwste film Scoop, in de rol van Britse aristocraat die een affaire begint met de studente journalistiek Scarlett Johansson. Jackman heeft er ook geen problemen mee om zich op rioolniveau te begeven: voor de Aardman-animatie Flushed Away sprak hij de stem in van de door de wc gespoelde rat Roddy. Niet minder dan Kate Winslet staat hem bij. In de nog onvoltooide The Prestige van Christopher Nolan mag hij een ouderwets robbertje vechten met collega-magiër Christian Bale (Batman begins). Daarmee is Jackman op vertrouwd terrein: vleermuis versus wolf.

    • Mariska Graveland