‘Het lijkt wel of u blij bent dat iemand u wil kopen’

De aandeelhoudersvergadering van Euronext moest eigenlijk over 2005 gaan. Maar de aanwezigen wilden slechts over één ding praten: de twee biedingen die zijn gedaan op het Europese beursbedrijf.

Aandeelhouders van Euronext schrijven zich in. Foto AFP Shareholders and journalists take notes just before the shareholders meeting of the pan-European stock market operator Euronext 23 May 2006 in Amsterdam. The German stock market operator Deutsche Boerse suffered a new blow in its long-running bid to woo its rival Euronext 23 May 2006 when the operator of the Paris, Amsterdam, Brussels and Lisbon exchanges publicly snubbed its renewed advances. Shortly after Deutsche Boerse revealed the terms of its proposed merger offer, Euronext dismissed the deal in a short statement. AFP PHOTO / JUAN VRIJDAG - NETHERLANDS OUT -
Aandeelhouders van Euronext schrijven zich in. Foto AFP Shareholders and journalists take notes just before the shareholders meeting of the pan-European stock market operator Euronext 23 May 2006 in Amsterdam. The German stock market operator Deutsche Boerse suffered a new blow in its long-running bid to woo its rival Euronext 23 May 2006 when the operator of the Paris, Amsterdam, Brussels and Lisbon exchanges publicly snubbed its renewed advances. Shortly after Deutsche Boerse revealed the terms of its proposed merger offer, Euronext dismissed the deal in a short statement. AFP PHOTO / JUAN VRIJDAG - NETHERLANDS OUT - AFP

„Laat er een overnamestrijd komen.”

De strijdbare woorden van Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) werden gisteren instemmend ontvangen bij de algemene aandeelhoudersvergadering van Euronext in de Beurs van Berlage.

De aandeelhouders van het beursbedrijf moesten eigenlijk vergaderen over de cijfers van 2005, het jaarlijkse dividend en het herbenoemen van commissarissen. Dat gebeurde ook wel, maar anders dan gebruikelijk waren er over vrijwel geen enkel onderwerp vragen. Het was duidelijk dat de aanwezigen maar over één ding wilden praten: de twee overnamebiedingen die de afgelopen dagen werden gedaan door de New York Stock Exchange en de Deutsche Börse. De nieuwe biedingen zijn weer een nieuwe stap in het consolidatieproces in de wereld van beursbedrijven. Euronext zelf is een fusiebedrijf van de effectenbeurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel, Lissabon en de termijnmarkt van Londen. Zo probeerden diverse bedrijven, waaronder Euronext en Deutsche Börse, de afgelopen jaren de Londense beurs LSE te kopen en heeft de beurs in Milaan aangegeven interesse te hebben om zich bij Euronext te voegen.

De buitenlandse interesse voor het fusiebedrijf stond als punt tien op de agenda in de Beurs van Berlage. De niet-aanwezige aandeelhouder Winchfield Holdings vroeg om een stemming waarin de vergadering zich zou uitspreken over het principe dat een fusie met de Duitse beurs in het belang van alle aandeelhouders van Euronext is.

Veel aandeelhouders spraken zich tegen de motie uit. „Dit voorstel beperkt Euronext. Alle strategische opties moeten worden onderzocht”, zo stelde Erik Bree, de vertegenwoordiger van Robeco en pensioenfondsen ABP en PGGM. Het voorstel om te kiezen voor de Duitsers werd met een meerderheid afgewezen, maar aandeelhouders hamerden erop dat het management de opties open moet houden en moet vechten voor een hoge prijs als het Euronext van de hand doet. „Laten we wachten op een knock-out bod”, stelde Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters aan president-commissaris Jan-Michiel Hessels voor. „We hebben de tijd en kunnen wachten. Het lijkt wel of u blij bent dat iemand u wil kopen en bereid is een bod te doen dat nabij de marktprijs ligt.”

Of het management van Euronext wil wachten, is de vraag. Bestuur en commissarissen zeiden gisteren dat het bod van de beurs van New York hun momenteel de beste optie lijkt. De Amerikanen bieden met een bod van ongeveer 8 miljard euro een overnamepremie die nihil is. Maar volgens Euronext bieden de Duitsers nog minder. Het bod van de Amerikanen deed een van de aanwezigen uitroepen dat de NYSE rivaal Euronext voor een koopje probeert in te pikken.

Het management probeerde via een presentatie uit te leggen dat er meer speelt dan de overnameprijs. Zo zouden er via een samengaan met New York meer kostenbesparingen mogelijk zijn, zou het meer mogelijkheden voor groei geven, zou de eerste echte wereldwijde markt ontstaan en zouden er geen problemen ontstaan met de mededingingsautoriteiten in Europa. Dit laatste is wel het geval als de beurs in Frankfurt Euronext koopt.

Het marktaandeel op de markt voor derivaten (opties, futures en warrants) van de nieuwe combinatie in heel Europa zou 92 procent zijn, zo stelde het management en voegde eraan toe dat het veel onderzoek verwacht van de Europese Commissie mocht het ingaan op het bod van Deutsche Börse, waardoor het lang onduidelijk zal zijn of het bod toestemming krijgt van de autoriteiten.

Aandeelhouders riepen Hessels en consorten op eerst een diepgaande analyse te maken van de beide biedingen eer ze officieel een bod zouden gaan steunen. Hessels beloofde te doen wat het beste is voor bedrijf en aandeelhouders en zei dat zelfs de optie om alleen door te gaan nog altijd wordt overwogen. Weinig aanwezigen leken dit te geloven. Dat Euronext samengaat met een buitenlandse partij leek gisteren onvermijdelijk. De aandeelhouders lijken zich daarbij te hebben neergelegd en drukten het management op het hart om de gemaakte biedingen goed te analyseren. Bovendien werd het gelast rond te blijven kijken naar een derde partij, zoals bijvoorbeeld de beurs in Chicago, die in internationale media veelvuldig wordt genoemd. Immers, hoe meer partijen, des te groter de kans op de gewenste overnamestrijd. En die kan de prijs voor Euronext alleen maar omhoogstuwen.

    • Heleen de Graaf