Het is goed design, maar wel uit een SRV-wagen

Netwerk HeyHeyHey wil laten zien waar jonge ontwerpers mee bezig zijn.

Daarom rijden ze rond in een oude SRV-wagen en hebben ze nu een website.

‘The Little League’, een oude SRV-wagen, is gevuld met ‘actueel design’. Foto The Little League The Little League

Elske van der Putten en Erik Sjouerman van het Eindhovense ontwerpbureau en creatief netwerk HeyHeyHey zijn stellig: „HeyHeyHey is alles behalve een groep aanklooiende kunstenaars. Maar het beeld is hardnekkig. We willen daarom zoveel mogelijk laten zien waar wij als jonge ontwerpers mee bezig zijn.”

Maar helaas zijn de podia voor jonge, talentvolle ontwerpers dun gezaaid. Daarom bedachten Van der Putten en Sjouerman The Little League: een oude SRV-wagen, omgebouwd tot mobiele winkel voor actueel design. Inmiddels vertegenwoordigt The Little League ruim vijftig ontwerpers uit uiteenlopende disciplines. De collectie bevat onder meer designertoys, stickerkunst en T-shirts met handgemaakt logo of zeefdruk. „Voor ontwerpers is het een speeltuin”, aldus Van der Putten.

Het plan voor The Little League ontstond vorig jaar zomer. De bus werd voor een prikkie op de kop getikt en na twee maanden klussen gelanceerd tijdens de Eindhovense Designweek. Sindsdien toeren Sjouerman en Van der Putten langs uiteenlopende locaties: van kunstbeurs tot dorpsplein.

„The Little League richt zich op wat er in de schetsfase ontstaat, als alles nog geoorloofd is”, zegt Van der Putten. „Het hoeft bijvoorbeeld niet geschikt te zijn om in grote oplagen te worden geproduceerd. Dat stelt ontwerpers in staat buiten de wetten van hun vakgebied te denken.” Een voorbeeld is de serie ontwerpen van dieren die tevergeefs hun identiteit proberen te verhullen door zich te maskeren. „Die zijn bedacht door een groep animatoren”, licht Van der Putten toe. „Ze vonden het een verademing dat de armpjes een keer niet hoefden te kunnen bewegen.”

Wat Van der Putten opvalt, is dat klanten bij The Little League gemakkelijker over het idee heen kunnen stappen dat een ontwerp niet functioneel hoeft te zijn. De designertoys slaan bijvoorbeeld enorm aan. „Het is onbruikbaar als speelgoed, maar het zijn wel handgemaakte, unieke ontwerpen. Daar willen de meeste mensen wel wat meer voor betalen.” Hoewel volgens Van der Putten sommigen wel even over het idee moeten stappen dat goed design ook uit een SRV-wagen kan komen.

De keus The Little League mobiel te maken was bewust. Sjouerman en Van der Putten willen een zo breed mogelijk publiek voor hun design bereiken. „Niet dat we de missie hebben de wereld te bedienen van design. Maar een SRV-wagen oogt nu eenmaal laagdrempeliger dan een galerie.” Hoewel niet iedereen zich er meteen iets bij kan voorstellen. „We moeten ook wel eens een groot bord op straat zetten met daarop ‘Wij zijn een winkel! En open!”

Het label kunst wil The Little League niet aan de ontwerpen ophangen. „Die definitie drijft vaak alleen maar de prijs omhoog. Dat willen we vermijden”, zegt Van der Putten. „Maar we zijn wel selectief. De ontwerpen moeten actueel zijn en in het totaalbeeld passen.”

Helaas kent de SRV-wagen ook een nadeel. Met een maximumsnelheid van 35 kilometer per uur en een carrosserie die niet is bestand tegen verkeersdrempels, is de wagen een stuk minder mobiel dan hij lijkt. En mikken op een breed publiek wordt moeilijk als de afstand Eindhoven Rotterdam al onoverbrugbaar is. Daarom heeft The Little League sinds twee weken ook een webwinkel. Maar de webshop is niet bedoeld als vervanging van de SRV-wagen. „Het contact met het publiek is veel te leuk”, geeft Van der Putten aan. „Bovendien stappen er regelmatig ontwerpers de bus binnen om werk aan te bieden. Zo signaleren we ook nieuw talent.”

Daarom is er voor het mobiliteitsprobleem op de lange afstanden een oplossing bedacht: een dieplader die de SRV-wagen naar andere steden vervoert. De SRV-wagen bezit voor Van der Putten en Sjouerman namelijk een verborgen voordeel; het is theoretisch een tractor. Handig, want het ontbreekt een helft van het duo vooralsnog aan een rijbewijs. Van der Putten: „Voor landbouwvoertuigen is een brommerrijbewijs genoeg.”

The Little League (www.thelittleleague.com) staat van 25 t/m 27 mei op de Art&Design Sale van het Temporary Art Centre in Eindhoven (www.art-designsale.nl).

    • Saskia Du Bois