het beeld

Heeft de Nederlandse televisie meer last van hype en spin dan in het buitenland gebruikelijk is? In het algemeen gesproken zal de opdracht aan de publieke omroepen om zich als commerciële zender te gedragen, de scherpe concurrentie dus, de neiging tot snel en spectaculair nieuws zeker niet verminderen. Ook in het NOS Journaal en Nova vind je met grote regelmaat misdaadnieuws, gepresenteerd met alle felrealistische details. Het gaat over het seksuele gedrag van een wegens poging tot doodslag aangeklaagde rechter of over verdachten van een moord in Aruba zonder lijk, om maar twee recente voorbeelden te noemen.

De gespecialiseerde misdaadrubrieken van de particuliere zenders gaan altijd nog een stapje verder. Toen John van den Heuvel maandag in Bureau Misdaad (RTL5) een anonieme getuige „uit de Amsterdamse bouw- en aanneemwereld” liet vertellen dat er twee lijken waren ingemetseld in een garagebox van Holleeder en Endstra aan de deftige Amsterdamse Minervalaan, konden we direct daarna in het NOS Journaal zien hoe officier van justitie Teeven ter plekke in hemdsmouwen de graafwerkzaamheden superviseerde. De volgende dag bleek er wel een dubbele wand te zijn gevonden, maar geen stoffelijk overschot. Een hype dus, en een misser van Van den Heuvel, zou je denken. Maar die betoonde zich in RTL Boulevard alleen maar opgelucht dat het verhaal niet bleek te kloppen. Stel je toch voor, een gruwelkelder in de Minervalaan, nee, we hebben echt geluk gehad.

Wellicht was het zelfs een beetje spin uit het kamp van de verdachte H. en zijn advocaat Moszkowicz, ook een vaste gastpresentator van RTL Boulevard. Edelachtbare, er zijn zelfs televisieprogramma’s die beweren dat mijn cliënt lijken in een garage verbergt. Hoe komen ze erbij? Het is ze ingefluisterd door een anonieme klusjesman van verdachte!

Rectificaties van hypes kom je ook zelden tegen. In de laatste seizoensaflevering van De wereld draait door (VARA) onthulde Frits Barend dat John de Mols bij voorbaat omstreden programma De Gouden Kooi, aanleiding tot Kamervragen, nooit de opzet had gehad om bewoners van een afgesloten villa elkaar weg te laten pesten. Vermoedelijk was het misverstand ontstaan door contaminatie met een wel al gerealiseerd Talpa-programma, 7 Plagen, dat pesterige handicaps bevat. In feite is het een soort van pandverbeuren: twee groepen, in de gisteren afgesloten eerste serie vier Vlaamse mannen en vier Nederlandse meiden, worden vrijwillig opgesloten in een huis en moeten steeds een spelletje tegen elkaar spelen. De verliezer krijgt een plaag opgelegd, die de rest van het spel blijft: permanent hinkelen of op handen en voeten lopen, gevoerd worden, op commando strippen of in nationaal tenue het volkslied zingen, van je nachtrust beroofd worden en de temperatuur veranderd zien worden tot veertig dan wel nul graden. Wie het laatst opgeeft wint de pot. Gisteren staken de Belgen de witte vlag uit en gingen de onverstoorbare meiden met 28.000 euro naar huis.

Ondanks de abominabele kijkcijfers vond ik 7 Plagen een dagelijks terugkerend guilty pleasure, niet wegens het leedvermaak, maar juist de heldenmoed van een als watjes opgevoede generatie, die ontdekt dat je veel meer aankunt dan je denkt. Geen amoreel programma dus, integendeel!

    • Hans Beerekamp