Griekse en Turkse piloot botsen op elkaar

Bij een achtervolging in de lucht boven de Egeische Zee bij het eiland Karpathos zijn gisteren een Turks en een Grieks gevechtsvliegtuig op elkaar gebotst. De Turkse piloot overleefde het ongeluk, de Griek waarschijnlijk niet. De botsing had plaats in betwist luchtruim. Volgens Griekenland strekt zijn luchtruim zich tien mijl (vijftien kilometer) buiten zijn grondgebied uit, maar Turkije erkent slecht zes mijl (negen kilometer).

Onmiddellijk na het ongeluk maakten beide landen duidelijk het incident niet tot een politieke crisis te willen laten escaleren. Er was direct contact tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, en zijn Griekse collega, Dora Bakoyannis. „De twee ministers betreuren het incident van vandaag en zijn het er over eens dat dit niet het doel van beide landen mag fnuiken om de onderlinge betrekkingen te verbeteren”, aldus een Griekse regeringsverklaring.

Zeker in de jaren tachtig en negentig waren schaduwgevechten boven de Egeïsche Zee aan de orde van de dag. Veel waarnemers maakten zich toen zorgen dat een confrontatie in de lucht tot oorlog tussen Turkije en Griekenland, beide lid van de NAVO, zou kunnen leiden.

De snelle reactie van gisteren bewijst dat de betrekkingen inmiddels aanzienlijk zijn veranderd. De toenadering begon enige jaren geleden. Turkije wil graag bij de Europese Unie en beseft mede daarom zeer goed dat goede betrekkingen met EU-lid Griekenland van groot belang zijn.