Gemakstaart

Voor 8-10 porties:

180 gram zeer zachte roomboter + iets extra

1 eetlepel bloem

175 gram fijne tafelsuiker

3 eieren

3 eetlepels melk

150 gram zelfrijzend bakmeel

1 theelepel bakpoeder

35 gram cacaopoeder

1 volle eetlepel kaneelpoeder

1 bakje mascarpone (250 gram)

1 potje kersen op sap (350 gram)

1/3 pot viervruchtenjam

125 ml slagroom

chocoladehagelslag (facultatief)

In een magnetron is dit chocolade-cakebeslag in 15 minuten gaar. Daarna is het een kwestie van uit de vorm halen, afkoelen, snijden, smeren, stapelen, garneren en klaar is de taart. In zo’n drie kwartier een lekkere chocoladetaart.

Bereiding: Kwast een glazen souffléschaal (of hoge magnetronschaal) met een inhoud van ten minste 1 liter dun in met boter en stuif er wat bloem over. Klop de zachte boter samen met de suiker tot een romig mengsel. Klop er dan een voor een de eieren door en vervolgens de melk. Vermeng zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder, kaneelpoeder en bakpoeder met elkaar in een beslagkom. Klop dit bij beetjes tegelijk door het eiermengsel tot een dik, taai beslag is verkregen. Schep het beslag in de souffléschaal en strijk het glad.

Zet de schaal 10 minuten in een magnetron (700 Watt). Laat de taart nog 5 minuten staan in de gesloten magnetron. Los de chocoladetaart en laat hem afkoelen. Giet intussen de kersen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Roer de mascarpone los en klop de slagroom stijf. Snijd de hoge cilinder van cake met behulp van een groot koksmes horizontaal in drie schijven van gelijke dikte.

Bestrijk de onderste taartschijf dik met mascarpone (niet alle mascarpone hoeft gebruikt te worden), druk ongeveer de helft van de kersen in de roomkaas en dek dit toe met de middelste taartschijf. Besmeer deze dik met jam en dek dit toe met de bovenste taartschijf. Bedek de bovenkant van de taart met de geklopte slagroom en garneer de taart tot slot met de resterende kersen en strooi er eventueel nog wat hagelslag over.

Voor de variatie kan de mascarpone ook vervangen worden door ricotta, en als het zo uitkomt verse vruchten zoals ontpitte kersen, rijpe aardbeien, schijfjes banaan of mango. Waar het om gaat is dat deze taart snel klaar is, kinderen kunnen meehelpen en het resultaat ook nog lekker is. Heilige drie-eenheid.

Florine Boucher

    • Florine Boucher