‘Gelukkig geen vraag over naamvallen’

Youri Mulder Foto Chris Keulen BRD, Gelsenkirchen, 28/4/98 Youri Mulder, Schalke 04 s.v.p. onscherp masker 150%, straal 1, drempel 0 en dikke zwarte rand om foto foto Chris Keulen Keulen, Chris

Voetbalanalist voor Studio Sport en ex-voetballer Youri Mulder heeft het vak Duits laten vallen na de vierde klas van het vwo. Later – na drie jaar te hebben gespeeld voor FC Twente – voetbalde hij negen jaar in Duitsland, bij FC Schalke 04 uit Gelsenkirchen. Bij de ‘Königsblauen’ groeide hij uit tot publiekslieveling. Bovendien speelde hij negen wedstrijden voor het Nederlands elftal, waarin hij drie keer scoorde. Hij bekeek het vmbo-examen Duits (kaderberoepsgerichte leerweg) van gisterochtend.

Kon je je in Duitsland goed verstaanbaar maken?

„Ja hoor, ze verstonden me prima. Ik was op school al wel redelijk goed in Duits. Ik kon het verstaan en ik begreep het. Alleen die naamvallen... Gelukkig merkte ik dat ze in het Ruhrgebied, waar ik speelde, nauwelijks aan naamvallen doen. In ieder geval niet in de spreektaal. In het begin deed ik nog heel erg mijn best om alle naamvallen goed uit te spreken, maar ze begrepen me zelfs beter als ik dat niet deed.”

Wat viel je op aan het examen?

„Dat er niet één vraag over naamvallen was. Gelukkig maar, want volgens mij is het belangrijker dat deze leerlingen goed Duits leren spreken en lezen. Bovendien viel me op dat veel teksten uit het dagelijks leven komen, bijvoorbeeld van internet of uit Bild. Dat maakt het examen goed toegankelijk en daardoor sluit het aan bij de leefwereld van de eindexamenkandidaten. Ook vond ik er een goede opbouw in zitten: het examen begon met twee gemakkelijke vragen. Dat is goed om de zenuwen onder controle te krijgen. Ik denk dat het voor vmbo-leerlingen nog best een pittig examen was. Wel was het fijn dat er veel korte teksten in stonden. Als je er één niet begrijpt, heb je nog veel kansen om vragen over andere teksten goed te beantwoorden.”

Is het minder van belang om goed Duits te kunnen schrijven dan om het te kunnen spreken of lezen?

„Ik zeg niet dat schriftelijke beheersing van het Duits onbelangrijk is, maar volgens mij heeft het de grootste prioriteit om jezelf verstaanbaar te kunnen maken. Zeker leerlingen die de praktische kant op gaan, moeten vooral goed mondeling kunnen communiceren. Duitsers vinden het echt prachtig als ze merken dat je Duits spreekt. Ik heb alleen daarom al veel complimenten gehad. Verder is het handig als ze bijvoorbeeld krantenberichtjes kunnen lezen.”

Zou je het examen zelf hebben gehaald?

„Ja, ik had alle vragen goed, op één na: ik wist in tekst zes niet wat ‘Zierde’ was (versiering of sieraad, red.). Dat was onhandig, omdat het een sleutelwoord was om te weten te komen welke pluspunten de ‘Qigong-Kugeln’ hebben. Verder wist ik eigenlijk alles wel.”

    • Derk Walters