‘Geen naamvallen’

Youri Mulder Foto Chris Keulen BRD, Gelsenkirchen, 28/4/98 Youri Mulder, Schalke 04 s.v.p. onscherp masker 150%, straal 1, drempel 0 en dikke zwarte rand om foto foto Chris Keulen Keulen, Chris

Voetbalanalist en ex-voetballer Youri Mulder heeft het vak Duits laten vallen na de vierde klas van het vwo. Later voetbalde hij negen jaar in Duitsland, bij FC Schalke 04 uit Gelsenkirchen. Hij bekeek het vmbo-examen Duits (kaderberoepsgerichte leerweg) van gisterochtend.

Kon je je in Duitsland goed verstaanbaar maken?

„Ja hoor, ze verstonden me prima. Ik was op school al wel redelijk goed in Duits. Alleen die naamvallen... Gelukkig merkte ik dat ze in het Ruhrgebied, waar ik speelde, nauwelijks aan naamvallen doen. In de spreektaal al helemaal niet.”

Wat viel je op aan het examen?

„Dat er niet één vraag over naamvallen was. Gelukkig maar, want volgens mij is het belangrijker dat deze leerlingen goed Duits leren spreken en lezen. Bovendien viel me op dat veel teksten uit het dagelijks leven komen, bijvoorbeeld van internet of uit Bild. Dat maakt het examen goed toegankelijk.”

Is schrijven in het Duits minder belangrijk dan lezen of spreken?

„Ook schriftelijke beheersing is belangrijk, maar je móét jezelf verstaanbaar kunnen maken. Duitsers vinden het echt prachtig als ze merken dat je Duits spreekt. Ik heb alleen daarom al veel complimenten gehad. Verder is het handig om bijvoorbeeld krantenberichtjes te kunnen lezen.”

Zou je het examen zelf hebben gehaald?

„Ja, ik had alle vragen goed, op één na: ik wist bij vraag 13 niet wat ‘Zierde’ was (versiering of sieraad, red.). Dat was een sleutelwoord om de pluspunten van de ‘Qigong-Kugeln’ te achterhalen.”

    • Derk Walters