EU helpt Spanje migratie te beteugelen

De Europese Unie gaat Spanje assisteren bij het terugdringen en verwerken van de aanhoudende stroom migranten uit Afrika die illegaal via de Canarische Eilanden Europa proberen binnen te komen.

Dit zijn Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) en de Spaanse vicepremier María Teresa Fernández de la Vega gisteren overeengekomen tijdens een overleg in Brussel.

De EU-hulp bestaat vooralsnog uit het zenden van medische teams en het sturen van patrouillevaartuigen- en vliegtuigen. Daarnaast zal de EU helpen met het opzetten van opvangcentra in Mauretanië en Senegal, waar teruggestuurde immigranten zullen worden opgevangen.

De Europese hulpactie wordt gecoördineerd door het Frontex agentschap dat de beveiliging van EU-buitengrenzen coördineert. Het is de eerste keer dat dit agentschap een operationele actie zal uitvoeren.

Dit jaar hebben al zo’n 7.400 migranten uit Afrika de oversteek naar de Canarische Eilanden gemaakt. Dat is vijf keer zo veel als in dezelfde periode van vorig jaar. De stroom illegalen is op gang gekomen sinds begin dit jaar. Toen zijn Marokko en Spanje strenger gaan controleren rond de Spaanse enclaves in Noord-Marokko. Deze enclaves vormden tot dat moment voor mensensmokkelaars een populair veelgekozen bruggenhoofd naar Europa.

De Spaanse minister zei gisteren in Brussel dat er sprake is van een Europees probleem. Volgens commissaris Frattini hebben acht EU-landen hun medewerking toegezegd. De hulpactie moet binnen twee weken op gang komen.

De veelal uit Mali en Senegal afkomstige migranten arriveren vaak in kleine rubberboten op de stranden van de Canarische Eilanden. Vorige week donderdag was een recorddag toen 647 migranten onder wie kleine kinderen aan land kwamen.