Enertel gaat naar KPN voor 10 mln

KPN neemt voor 10 miljoen euro telecomdienstverlener Enertel over van investeringsmaatschappij Greenfield Capital. Het telecombedrijf wil zo zijn positie in de zakelijke markt en in de markt voor draadloos internet verstevigen.

Dat maakten de bedrijven vanochtend bekend. Het Nederlandse Enertel is de op twee na grootste exploitant van draadloze internethotspots in Nederland. Door deze deal krijgt KPN er 200 hotspots bij, waardoor het nu met zo’n 900 hotspots de grootste aanbieder in Nederland wordt. De nummer twee is T-Mobile, met zo’n 700 hotspots. Hotspots worden vooral gebruikt door laptopbezitters. Telecombedrijven zien de dienst als een aanvulling op de langzamere mobiele internetdienst umts, die wel in grotere gebieden beschikbaar is. De hotspots van Enertel bevinden zich onder andere in jachthavens, cafés en hotels.

Ook wil KPN met deze overname zijn positie in de zakelijke telecommarkt versterken. Enertel biedt breedbandverbindingen en -diensten aan voor het bedrijfsleven. Ook zelfstandige internet providers zijn klant van Enertel.

Wat buiten de overname blijft is Enertels zogeheten WLL-licentie, die kan worden gebruikt voor breedbandtechniek Wimax. Wimax kan in de toekomst ook worden gebruikt voor mobiel breedbandinternet. Een van de voordelen van Wimax boven wifi – de techniek die wordt gebruikt voor internethotspots – is dat het bereik van een Wimax-antenne veel groter is, tot enkele kilometers. Het bereik van wifi is niet groter dan enkele tientallen meters.

De licentie gebruikt Enertel om zelf door te gaan met de ontwikkeling van Wimax. Daarvoor is het bedrijf deze week een joint venture aangegaan met Intel Capital, de investeringstak van chipmaker Intel. Het nieuwe bedrijf Worldmax gaat Wimax in Nederland op de markt brengen, vertelt Keimpe Algra, directeur van de divisie van Enertel die zich bezighoudt met draadloos internet.

Een voordeel van de samenwerking met Intel, is dat het bedrijf van plan is een ontvanger voor Wimax te integreren in zijn nieuwe chips, die onder meer worden gebruikt in laptops. Zo kunnen de huidige chips van Intel zorgen voor ontvangst van wifi, zonder dat de laptopgebruiker daar een aparte ontvanger voor hoeft te kopen.