En verder

KunstrouteAteliers van kunstenaars in Smallingerland zijn open op elke laatste zondag van de maanden mei en juni, augustus en september van 13-17u. De Kunstroute Smallingerland met tien open ateliers van o.a. Peter Vormer glas- en schilderkunst in architectuur, Anneke Reeder sieraden, Dries Reeder beelden, Jitse Sikkema keramische en bronzen beelden en Sybranda Wieringa schilderijen. Een mapje bevat detailkaartjes van de ligging van de ateliers, reproducties van werk van de kunstenaars en een routebeschrijving. Het Museum Smallingerland in Drachten is ook geopend en er is een fietsroute door Smallingerland.

Kunstroute Smallingerland op 28 mei, 25 juni, 27 aug en 24 sept. Inl www.smallingerland.nl en 0512-515689.

DauwtrappenPark De Hoge Veluwe gaat op Hemelvaartsdag al om 6 uur ’s ochtends open voor dauwtrappers. Voor alle wandelaars, fietsers, ruiters en aanspanningen is tot 8 uur die ochtend de entree gratis. Auto’s hebben tot dat tijdstip geen toegang. Dauwtrappen met een van de natuurgidsen tijdens de Vroeg uit de Veren-excursie kan ook en de kans om wild te zien is groot. Aan het einde van de wandeling staat er een heerlijk ontbijt klaar voor de dauwtrappers. Later op de dag is er een fiets-/wandeltocht naar het Jachthuis St. Hubertus olv een gids. De tocht start om 13u30 uur bij het Bezoekerscentrum. Deelname is gratis.

Vroeg uit de Veren excursie vertrekt om 6u vanaf ingang Hoenderloo en kost op Hemelvaartsdag € 19. Dat is incl entree Park en ontbijt. Adres: Park de Hoge Veluwe, Apeldoornseweg 250, Hoenderloo.Inl 0900-4643835 en www.hogeveluwe.nl

1001 Soortendag Staatsbosbeheer organiseert op 27 en 28 mei de 1001 soortendag op 28 bezoekerscentra. De bedoeling is om in één weekend in 24 uur zoveel mogelijk soorten planten en dieren te inventariseren in natuurgebieden rondom of in de buurt van de bezoekerscentra. Er zijn bijzondere vogel- en natuurexcursies en voor kinderen zijn er ook speciale programma’s zoals “volg de mier”, het uitpluizen van uilenballen, natuurschilderijen en kijkdozen maken, en natuurlijk de soortenexcursies.

Deelname aan deze activiteiten is gratis, maar bij sommige bezoekerscentra moet voor deelname gereserveerd worden. Inl www.staatsbosbeheer.nl of www.be

Open tuinendagenAllerlei soorten rododendrons werden in de jaren twintig van de vorige eeuw per schip van Boskoop naar de kade van Zutphen gevaren en vervolgens door de pachters van landgoed de Wiersse met paard en wagen naar deze Achterhoekse buitenplaats gereden. Daar werden zij gebruikt om de tuin van oude landgoed in het voorjaar op te fleuren. Op 25 mei en 28 mei, 4 en 5 juni (Pinksteren) is de tuin open en kunnen o.a. rhodondendrons en geurende azalea's bewonderd worden.

De Wiersse open op 25, 28 mei, 4 en 5 juni van 10-17u. De inrit staat bij km 16,7 op de N319 tussen Vorden en Ruurlo aangegeven. Toegangsprijs € 5,50 p.p., kinderen tot 9 jaar (en parkeren) gratis. Honden worden niet toegelaten. Tuinrondleidingen ook elke donderdag t/m 14 sept om 10u30 uur. (m.u.v. 25 mei). Deelname 6,50 euro. Inl 0573 451409 of www.dewiersse.nl

Nachtwandeling In de nacht van 24 op 25 mei is er de 17de editie van de jaarlijkse wandeling Rond de wereld in één Nacht. De Nachtwandeling, die traditioneel plaatsvindt in de nacht voor Hemelvaart, is ruim 20 kilometer lang en loopt door stad, polders, parken en bos, van Leiden naar Den Haag. De gehele Nachtwandeling is dit jaar ook op skeelers af te leggen. Voor de jongere wandelaars zijn er kortere afstanden van respectievelijk 10 en 15 kilometer.

Startlocatie en tijd: Hogeschool Leiden, Leiden om 21u. Eindlocatie: Nutshuis, Den Haag. Inl/aanmelden: 070-3456154 & www.coshaaglanden.nl; www.coshaaglanden.nl

ForteilandOp 27 mei wordt er een rondleiding gegeven op het forteiland Pampus. Ornitholoog Dick Jonkers zal vertellen over de natuur die het bijzondere forteiland, zo midden in het vogelrijke IJsselmeer, te bieden heeft.

Om 10u30 gaat de veerdienst vanaf Muiden naar Pampus. Start natuurrondleiding: 11u. Voor kinderen is er de speurtocht door het fort. Kosten (incl veerdienst): 12 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen. Res: 0294-262326 & pampus@pampus.nl. Inl: www.pampus.nl

RembrandtIn het kader van het Rembrandtjaar is er op 28 mei een rondleiding over de tentoonstelling Rembrandt Puur en een stadswandeling met als thema Rembrandt en zijn wereld. De stadswandeling staat in het teken van de kunsthandel, opdrachtgevers en het persoonlijk leven van de meester.

Rondleiding : 12u30-13u30. Stadswandeling 14u-15u30. Beginpunt: kassa Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 357. Kosten: 12:50 euro p.p. (excl. toegang museum). Res: 06-18257014 & info@amsterdamcitywalks.com

De VerhalenbootIn het kader van de Nationale Verteldagen verzorgen vertelster Cisca Boermans en bayanspeler (knoppenaccordeonist) Oleg Fateev op zondag 28 mei om 15.00 een vertelmiddag met onstuimige melodieën en bruisende volkslegenden uit de rijke Russische en Joodse traditie, Zaterdag 27 mei om 20.30 uur is de Zweedse verteller Mats Rehnman te gast, die De legende van Koning Salomo’s ring zal vertellen; over apen die vechten om de ring die een koning van je maakt. Rehnman vertelt in het Engels.

De verhalenboot, Pletterstraat 20, Zwolle (naast Pannenkoekschip). Inl. www.deverhalenboot.nl of (038) 4239659 (werkdagen 10.00-11.00). Toegang vertelvoorstellingen: €10,-;

Schotland FestivalOp de terreinen van de Hollandse Biesbosch te Dordrecht wordt op 27 en 28 mei een grootschalig Schots Festival georganiseerd. Er is aandacht voor muziek, dans en sport, maar ook cultuur, eten, drinken, reizen, met o.a. The Continental Pipe Band Championships, waarin 20 doedelzakbands strijden om de continentale titel.

Schotland Festival: Baanhoekweg 75, 3313 LP Dordrecht. Open: zaterdag van 10 tot 18 uur; zondag van 11 tot 17 uur.Inl.www.schotlandfestival.nl