Depressieve vader krijgt sneller een huilbaby

Hoe depressiever de vader tijdens de zwangerschap, hoe angstiger en schrikkeriger het zoontje van zes maanden oud.

Dat blijkt uit een onderzoek onder Rotterdamse baby's.

Timo. Foto van de fotowedstrijd op de website van Generation R. Generation R.

Vaders die tijdens de zwangerschap van hun partner last hebben van psychische klachten beïnvloeden het gedrag van hun kind na de geboorte. Zo hebben depressieve vaders een grotere kans op een angstig zoontje. Jongetjes zijn kwetsbaarder voor de psychische klachten van hun ouders tijdens de zwangerschap dan meisjes.

Dit constateert psychiater Mijke van den Berg, die vandaag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij en arts Vincent Jaddoe, die ook vandaag zijn proefschrift verdedigt, zijn de eerste twee onderzoekers die promoveren op de unieke gegevens van het omvangrijke Rotterdamse Generation R-project van het Erasmus Medisch Centrum. Dat is een onderzoek onder 10.000 kinderen en hun ouders die worden gevolgd vanaf de vroege zwangerschap. Er zullen nog zo’n 25 andere promoties uit dit project voortkomen.

Bij zes maanden oude kinderen heeft Van den Berg een specifieke relatie tussen depressieve vaders en angstige jongetjes aangetroffen. Hoe depressiever de vader tijdens de zwangerschap, hoe angstiger en schrikkeriger het zoontje. Vaders die psychische klachten hebben tijdens de zwangerschap hebben ook een grotere kans op een huilbaby, vooral jongetjes maar ook meisjes die buitensporig veel huilen.