De Startrekkers beloven een revival van de punchrock

Wie: Wilco Schluter, leadzanger van De Startrekkers.

Waarom: morgen treedt hij met zijn band op bij Dauwpop, het jaarlijkse popfestival in Hellendoorn.

De Startrekkers, een feestband voor bruiloften, maar „ook voor nette partijen”. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn. Dat is de lijfspreuk van De Startrekkers, een feestband voor bruiloften, maar „ook voor nette partijen”. Wilco Schluter is de leadzanger van de band. Zingen kan hij eigenlijk niet, zegt hij, maar omdat hij de enige is die geen instrument bespeelt en wel een „lekkere proater” is, is de microfoon voor hem.

De Startrekkers komen uit Lompevoort, beweert Schluter. In de Bosatlas zoek je vergeefs naar een plaats met die naam. „Ach”, lacht de zanger. „Het is maar een dorpje in de Achterhoek. Bij ons is het in het weekeinde nog brommers kiek’n en stiefzoep’n.”

Zijn band staat vaak in het voorprogramma van De Sjonnies, een andere feestband die bekend werd met onherstelbaar verbeterde versies van hits als Dans je de hele nacht met mij en De Bostella. „We sukkelen een bietje bij die jongens aan”, zegt Schluter.

In de bruiloftspartijen kwam recentelijk de klad, zegt de zanger. „Het is de schuld van Marco, onze drummer. Achter het podium heeft hij met een bruidje gedaan wat je niet met een bruidje doet. Althans, niet op de dag zelf. Dat verhaal is de hele Achterhoek door gegaan.”

Op Dauwpop kunnen De Startrekkers zich morgen revancheren voor tienduizend popliefhebbers. „Kunnen we ons riedeltje eindelijk eens voor een groot publiek afdraaien”, zegt Schluter. Hij belooft een revival van de punchrock. De punchrock? „Dat is een combinatie van crunch en punk. We delen punchballen uit. Daarmee kan het publiek pogoën, stijldansen of elkaar verrot slaan.”

De band zoekt ook de interactie met de toeschouwers. Bijvoorbeeld tijdens het ballonnenspel ‘Wie heeft de dikste, wie heeft de langste’, waarbij mannen en vrouwen het het tegen elkaar op nemen. „Wat die kerels niet weten, is dat die ballonnen van hen met de beste wil van de wereld niet op te blazen zijn. Al blazen ze zich het tietlazarus, het lukt ze niet.”

De hoofdprijs? „Een grote, witte onderbroek met onze lijfspreuk. Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.”

Arjen Ribbens

Zie ook www.startrekkers.nl en www.dauwpop.nl

    • Arjen Ribbens