Carla Bozulich

Carla Bozulisch was ooit voorvrouw van indiegroep Geraldine Fibbers en maakte later een integrale coverversie van Willie Nelsons concept-countryplaat Red Headed Stranger. Een interessante voorgeschiedenis, die nauwelijks voorbereidt op de gitzwarte wereld van Evangelista. Het eerste nummer is een negen minuten durende oefening in exorcisme, waarin haar ijzingwekkende schreeuwzang wordt afgezet tegen drones die uit een oeroud verleden lijken te komen aandrijven en een opname van een opzwepende predikant. Muzikanten uit de avant-garde van Montreal zorgen voor een eigenzinnige begeleiding, ook in het zo conventioneel beginnende Pissing dat uitloopt op een wilde improvisatie. Of het nu uit de bocht vliegende gitaar- en orgelklanken zijn, strijkers die zich in donkere dissonanten groeperen of abstracte samples, daarboven zweeft Bozulich’ stem in wringende melodielijnen, alsof de erfenis van Patti Smith nu al verdeeld moet worden. Het evangelie volgens Carla Bozulich laat je verpletterd achter, en ach, wat moet je nog meer verlangen?

Jacob Haagsma

Carla Bozulich: Evangelista (Constellation, distr. Konkurrent)

    • Jacob Haagsma