Bombardement op komeet over tien jaar

Amsterdam. Onderzoekers van de universiteit van Maryland willen een komeet bestoken die al het doelwit is van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De komeet, Churyumov-Gerasimenko, wordt in de zomer van 2014 bereikt door de Europese ruimtesonde Rosetta, die hem een jaar lang vanuit een omloopbaan gaat bestuderen. De Amerikanen willen aan het einde van deze periode vanuit een langsvliegende ruimtesonde een projectiel op de komeet laten inslaan. Daardoor komt materiaal naar buiten dat informatie over het inwendige geeft. De sonde is het reserve-exemplaar van NASA`s Deep Space-sonde die vorig jaar een projectiel op komeet Temple 1 liet inslaan. Toen bleef de inslagkrater verborgen onder het opgeworpen materiaal. Dit keer wordt geprobeerd de inslag ook vanuit Rosetta waar te nemen.

    • George Beekman