Bin Laden: Moussaoui geen kaper

Osama bin Laden pleit Zacarias Moussaoui vrij van betrokkenheid bij ‘11 september’. „Hij heeft geen connectie met die gebeurtenissen. Ik ben daar zeker van, want ik was verantwoordelijk voor het toevertrouwen van de aanslagen aan de 19 broeders. En ik heb broeder Zacarias nooit aangewezen om met hen te zijn”, aldus de Al-Qaeda-leider op een gister vrijgekomen geluidsband.

Moussaoui werd tot levenslang veroordeeld, nadat hij in 2005 bekende weet te hebben gehad van het 9/11-complot. In augustus 2001 was hij gearresteerd na verdacht gedrag op een vliegschool.

Volgens Bin Laden waren er twee groepen kapers: zij die leerden vliegen en zij die de piloten hielpen het vliegtuig te beheersen. „Dat Moussaoui leerde vliegen, betekent dat hij geen 20ste teamlid kon zijn” omdat alle toestellen al een piloot hadden. Bovendien, zegt Bin Laden, als Moussaoui van de aanslagen had geweten dan hadden de anderen de VS direct na zijn arrestatie verlaten. Nooit was Bin Laden zo specifiek over zijn rol in de aanslagen. (AP)