‘Bergkamp verdiende speeltijd’

Robin van Persie heeft zich gisteren in Lausanne bij de selectie van het Nederlands elftal gevoegd. Hij bracht een ode aan Dennis Bergkamp en kritiseerde Arsenal-trainer Wenger.

Robin van Persie Foto AP English Premier league team Arsenal's new signing Robin Van Persie from Holland during training at Highbury, Arsenal's London ground Friday Aug. 6 2004 prior to Sunday's FA Community Shield against Manchester United. (AP Photo/Nick Potts/PA) ** UNITED KINGDOM OUT MAGS OUT NO SALES INTERNET OUT ONLINE OUT ** Associated Press

Hij zei het spontaan. Robin van Persie vindt dat zijn coach Arsène Wenger vorige week Dennis Bergkamp minimaal tien minuten speeltijd had moeten gunnen in de Champions-Leaguefinale tussen Arsenal en FC Barcelona. De aanvaller van de Gunners liet zich dit ontvallen kort na aankomst bij het Nederlands elftal dat zich in het Zwitserse Lausanne voorbereidt op het wereldkampioenschap voetbal.

Bergkamp en Van Persie kregen in Parijs geen speelminuten. Dat vond de Rotterdammer spijtig voor zichzelf, maar extra sneu voor de afscheid nemende Bergkamp. „Los van alle sentimenten en het feit dat hij elf jaar fantastisch heeft gespeeld voor Arsenal, was het gerechtvaardigd dat Dennis en niet Reyes in het veld kwam”, aldus Van Persie. „Het maakte acht minuten voor tijd niet meer uit wie er bij ons inviel. Ik, Reyes of Dennis. Dan moet je gewoon voor Bergkamp kiezen.” Wenger bracht echter in de slotfase José Antonio Reyes binnen de lijnen om iets aan de 2-1 achterstand te doen. Die ingreep mocht niet meer baten.

Volgens Van Persie heeft Bergkamp met zijn uitspraak dat hij nog wel naar het WK had gewild, geenszins geprobeerd opzichtig te solliciteren. „Dennis gaf daarmee na de finale alleen aan dat hij zijn voetballoopbaan graag op het veld had willen afsluiten en niet op de reservebank. Ik heb tegen hem gezegd dat ik hem enorm ga missen. Hij heeft me bij Arsenal altijd erg geholpen en vertrouwen in mij gehad. Mijn vrouw heeft van zijn vrouw ook veel opgestoken. Het is toch goed als een jong stel ziet hoe het moet in het leven.”

Van Persie mocht van bondscoach Marco van Basten een dag later in het trainingskamp arriveren dan de rest van de selectie. Gisteren kreeg hij tevens toestemming het intensieve deel van de ochtendtraining over te slaan. „Na een zomer zonder vakantie heb ik een zwaar seizoen achter de rug met veel reizen, hotels in, hotels uit”, verklaarde Van Persie, die vorig jaar in juni twee weken vastzat na een beschuldiging van verkrachting. De zaak werd later wegens onvoldoende bewijs geseponeerd.

„De laatste tweeënhalve week heb ik niet veel meer gedaan. Gelukkig hoefde ik vandaag nog niet vol aan de slag. Ik ben erg onder de indruk van hoe scherp hier wordt getraind. En hoe iedereen al voor zijn eigen plek knokt.”

Voor Van Persie lijkt op het WK een rol van pinchhitter weggelegd. Dat kan op de linkervleugel zijn, maar ook op rechts als Kuijt bijvoorbeeld op de plek van centrumspits Van Nistelrooy gaat spelen. In een oefening waarbij spelers zowel met links als rechts moesten passen, bleek de Rotterdamse linkspoot ook met zijn rechterbeen de bal over dertig meter nauwkeurig in de voeten te kunnen spelen. Het was onthutsend te zien hoe rechtsbenige voetballers als Jan Kromkamp en Jan Vennegoor of Hesselink grote moeite hadden met links te passen.

Zijn er soms meer linksbenige voetballers die goed met rechts kunnen spelen dan andersom? Van Persie grinnikt. „Ik ken in ieder geval één rechtspoot die wél met links een aardig balletje trapt: Ronaldinho. Je kunt je andere been sterker maken. Ik oefen na de training bij Arsenal elke dag op mijn rechterbeen met passen, trappen en afwerken op doel. Ik vind het dan ook geen probleem als ik straks eventueel rechtsbuiten moet spelen. Oranje opereert zonder aanvallende middenvelder, dus er is voldoende ruimte om vanaf rechts naar binnen te snijden. En anders ga ik met mijn rechterbeen buitenom.”

    • Erik Oudshoorn