Amercentrale: jaar cel

De rechtbank van Breda heeft Marc S., de ontwerper van de ingestorte steiger in de stoomketel van de Amercentrale, vanmiddag veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

De rechtbank oordeelde dat de steiger „ernstige tekortkomingen” vertoonde. De steiger, die 160 ton woog, was volgens de rechtbank „instabiel”. In het onderste deel van de steiger ontbraken de noodzakelijke schorren en de steiger was onvoldoende verankerd.

De rechtbank verweet S. „roekeloos handelen”. Zelfs toen de steiger een waarschuwing gaf bij de bouw – enkele stangen bogen door – sloeg S. die in de wind, aldus de rechtbank. Op 28 september 2003 stortte de 77 meter hoge steiger in. Vijf onderhoudswerkers vonden de dood, drie raakten gewond. De Belg S. is bij geen van de zittingen in de rechtbank aanwezig geweest, hetgeen de rechtbank hem zeer kwalijk nam.

Werkgever Albuko van S., een Belgische steigerbouwer, kreeg een boete van 450.000 euro voor dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het bedrijf week tijdens de bouw af van de tekening zonder een herberekening te maken. Het Nederlandse zusterbedrijf Hertel kreeg een boete van 300.000 euro. Het bedrijf werd medeverantwoordelijk gesteld voor het ontwerp, de bouw en de oplevering van de rampsteiger. Hoofdaannemer CMI van het onderhoudswerk in de centrale werd veroordeeld tot een boete van 100.000 euro voor dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld.