Ahold staakt betaling

De 225.000 euro geldboete is niet het enige financiële staartje aan de veroordeling van voormalig Ahold-president Cees van der Hoeven. De kosten van advocaten en van andere adviseurs van voormalige Ahold-bestuurders komen sinds maandag direct voor rekening van de veroordeelde bestuurders.

Tot nu vergoedde het supermarktconcern de kosten voor juridische bijstand van de verdachten. Als voormalig werkgever was Ahold daartoe verplicht door in het verleden gemaakte afspraken. Het is gebruikelijk dat bedrijven hun (voormalige) bestuurders vrijwaren van eventuele claims, zolang geen sprake is van opzet of schuld. Peter Wakkie, lid van de raad van bestuur van Ahold: „Door de veroordeling vervalt die plicht tot vrijwaring. Vanaf nu zal er niet meer vergoed worden, want we betalen geen strafproceskosten van personen die veroordeeld zijn.”

Ahold zal de al gemaakte kosten niet terugvorderen. „Die zijn voor het grootste deel vergoed door de verzekeraar waar Ahold een aansprakelijkheidspolis bij heeft.”

Hoger beroep komt dus voor rekening van de verdachten. Alleen bij vrijspraak kunnen kosten alsnog bij Ahold worden geclaimd.