Zoon bang als vader somber is

Vaders met psychische klachten tijdens de zwangerschap van hun partner, beïnvloeden het gedrag van hun kind na de geboorte. Zo hebben depressieve vaders een grotere kans op een angstig zoontje. Jongetjes zijn kwetsbaarder voor de psychische klachten van hun ouders tijdens de zwangerschap dan meisjes.

Dit constateert psychiater Mijke van den Berg, die morgen promoveert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij en arts Vincent Jaddoe, die ook morgen zijn proefschrift verdedigt, zijn de eerste twee onderzoekers die promoveren op de unieke gegevens van het omvangrijke Rotterdamse Generation R-project van het Erasmus Medisch Centrum. Dat is een onderzoek onder 10.000 kinderen en hun ouders die worden gevolgd vanaf de vroege zwangerschap. Er zullen nog zo’n 25 andere promoties uit dit project voortkomen.

De onderzoekers van Generation R hebben zich gericht op de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap omdat die periode bepalend kan zijn voor de groei van kinderen na de geboorte

Bij zes maanden oude kinderen heeft Van den Berg een specifieke relatie tussen depressieve vaders en angstige jongetjes aangetroffen. Hoe depressiever de vader tijdens de zwangerschap, hoe angstiger en schrikkeriger het zoontje. Vaders die psychische klachten hebben tijdens de zwangerschap hebben ook een grotere kans op een huilbaby, vooral jongetjes maar ook meisjes die buitensporig veel huilen.

Haar collega Vincent Jaddoe vond uit dat roken niet alleen een negatief effect heeft op het leven in de baarmoeder, maar ook velen jaren erna.