www.nrc.nl

Oud-Ahold-topman Cees van der Hoeven vanmiddag bij het verlaten van de rechtbank. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer) vdHoeven bij vertrek van de Rechtbank Foto NRC H'bBlad, Maurice Boyer 060522 Boyer, Maurice

Ahold. Links naar de volledige vonnissen in het Ahold-proces zijn te vinden in de weblog van de redacteuren Joost Oranje en Jeroen Wester over de rechtszaak. Ook alle overige documenten van de Ahold-zaak zijn te vinden via de blogroll van deze weblog. Daar staat ook een korte fotoserie met de hoofdrolspelers, gisteren bij de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg. Kijk op www.nrc.nl/weblogs.

Carrièrecoach. Een van de vaste rubrieken op www.nrc.nl is de carrièrecoach. Een 35-jarige consultant wil graag partner worden bij het bureau waar hij werkt, maar ook één dag per week voor zijn kind zorgen. „Wat zal ik kiezen?”, is zijn vraag.

De coach vraagt de consultant wat hij echt belangrijk vindt in het leven. Dat blijkt te zijn: erkenning en waardering in het werk, een goed salaris, een goede relatie met zijn vrouw, een goede relatie met zijn kinderen, vriendschap en een goede verhouding met zijn ouders.

Door gesprekken met zijn coach gaat de consultant zich realiseren dat hij op het werk steeds maar bezig is om aan de eisen van anderen te voldoen. Eigenlijk komt hij veel te weinig toe aan wat hij zelf echt belangrijk vindt. Hij besluit te kiezen voor een dag minder werken. Financieel is het geen probleem als hij en zijn vrouw allebei vier dagen per week werken.

Bij het bureau gebeurt wat de consultant al vreesde. Men neemt meteen aan dat hij zijn carrière niet belangrijk meer vindt. Van een vrouw wordt dat nog wel verwacht, maar niet van een man. Immers, de vanzelfsprekende norm is: als je echt hogerop wil moet je altijd beschikbaar zijn.

Meer vragen en antwoorden: www.nrc.nl/carrierecoach