'We doen Rusland tekort'

Hij sprak al in de Russische Doema en volgende week ziet hij president Poetin. In een ver verleden was Limburg het werkterrein van René van der Linden. Maar als voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa trekt het Eerste Kamerlid voor het CDA door heel het continent. Vrijdag werd het roulerend voorzitterschap van de Raad, waarin 46 landen samenwerken, voor zes maanden aan Rusland overgedragen. 'Een unieke gebeurtenis', aldus Van der Linden. 'Het is voor het eerst in de Russische geschiedenis dat het voorzitter wordt van een democratische organisatie.'

Foto Roel Rozenburg DENHAAG:10JUNI2003 Debat Europese conventie. Eerste en Tweedekamerleden. CDA; vd Linden en ? FOTO ROEL ROZENBURG Rozenburg, Roel

Is het toch niet vreemd, Rusland aan het hoofd van een organisatie die de mensenrechten centraal stelt?

'Het voorzitterschap van de Raad is een mogelijkheid voor Rusland te demonstreren dat het volwaardig deel uitmaakt van het democratische Europa. Het is nu ook aan Rusland om te laten zien dat het actief kan bijdragen aan het vreedzaam oplossen van conflicten die er nog zijn op het Europese continent.'

Maar het huidige Rusland is toch moeilijk een democratie te noemen?

'Ik vind dat het land tekort wordt gedaan. Natuurlijk heeft Rusland op het punt van de rechtsstaat en de democratie, net als veel andere leden van de Raad van Europa, nog een weg te gaan. Maar de centrale vraag is hoe je daar mee omgaat. Als constant de confrontatie wordt gezocht loop je alleen maar kans Rusland in een geïsoleerde positie te brengen.'

Moet er dan niets van gezegd worden?

'Vergeet niet dat het een enorme moloch is die nauwelijks kan bewegen. Rusland is vergeleken bij 1989, toen de Sovjet-Unie instortte, ongelooflijk veel opgeschoven.'

Ondanks de toezegging deze af te schaffen , bestaat de doodstraf in Rusland nog steeds.

'Hij staat nog in de wet, maar is al jaren niet meer ten uitvoer gebracht. Dat kunnen de Verenigde Staten niet zeggen.'

    • Mark Kranenburg