Warm onthaal wordt doodvonnis voor beer

De Beierse wildvrienden stond een warm onthaal voor ogen. Voor het eerst sinds 171 jaar was in de Zuid-Duitse bossen weer een echte bruine beer gesignaleerd. Vermoedelijk dezelfde beer die eerder in Tirol en Vorarlberg in Oostenrijk sporen naliet en die waarschijnlijk uit de omgeving van Trentino in Noord-Italië afkomstig is.

‘Welkom in Beieren, beste Beer’, wilde de Beierse milieuminister Werner Schnappauf de beer heten na zijn lange tocht over de Alpen. Maar kort voor zijn persconferentie in München, afgelopen maandag, nam het plan „een dramatische wending”, aldus de minister. „De beer is door het dolle heen. Hij moet uit de vrije natuur worden verwijderd”, vonniste Schnappauf.

Directe aanleiding voor de plotselinge ommekeer was het laatste nieuws uit de Zuid-Duitse gehuchten Grainau, Gschwandle, Graswang en Farchant, allemaal op de flanken van de Zugspitze en nabij Garmisch-Partenkirchen. Daar zou de beer afgelopen weekeinde op erven en weiden slachtoffers hebben gemaakt onder kippen, duiven en schapen.

Voor alle betrokkenen was dat het bewijs dat de bruine beer, van nature schuw en mensmijdend, buiten zinnen moet zijn geraakt en een gevaar voor omwonenden en recreanten is geworden. „Stel je voor”, vertelde bioloog Felix Knauer van de Universiteit van Freiburg aan de Süddeutsche Zeitung, „een boer hoort onraad in zijn stal, gaat kijken en komt oog-in-oog te staan met de beer. Die voelt zich bedreigt en dan ...”

Onverwijld verstrekte minister Schnappauf de speciale vergunning voor de voltrekking van het doodvonnis en riep hij de jagers op het beest neer te schieten. Vangen mag ook, maar de kans dat dat lukt, wordt door de berenexperts niet hoog aangeslagen.